Herkomst port: alles over het bijzondere drankje

Vraag jij je ook wel eens af waar dat ene drankje vandaan komt wat zo lekker is om te bestellen tijdens een avond uit eten? Tijdens een avond in de kroeg of een diner kunnen wij er enorm van genieten om een glas port te bestellen, maar veel mensen weten niet waar port vandaan komt of wat het drankje nou eigenlijk precies bevat. Daarom vertellen we je in dit artikel alles over de herkomst van port. Wie weet dat hij daarna in de kroeg nóg lekkerder smaakt.

Portugal

Port, ook wel aangeduid als Porto, is een drankje afkomstig uit Portugal. Hoewel het drankje dus afkomstig is uit Portugal, zijn er tegenwoordig talloze gebieden waar soortgelijke wijnen worden geproduceerd, zoals in Australië of Zuid-Afrika. Toch mogen alleen de port wijnen uit Portugal aangeduid worden als Port. In het noordoosten van Portugal, aan de bovenloop van de rivier de Douro, ligt de Dourovallei. Hier bevinden zich veel wijngaarden waar onder andere Port wordt geproduceerd. Sinds 2001 behoort deze streek tot de UNESCO werelderfgoedlijst.

Alcohol

Port is een versterkte wijn, dat wil zeggen dat het meer alcohol bevat dan de gemiddelde wijn. Port heeft een alcoholpercentage wat varieert tussen de 18 en 20 procent alcohol. Het wordt vaak geserveerd als aperitief (voorafgaand aan het eten), digestief (juist na het eten) of dessertwijn. Er kunnen verschillende druiven gebruikt worden om port te produceren, maar de bekendste soorten zijn Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Francisca, Tinto Rouro, Bastardo, Donzelinho Tinto, Mourisco en de Malvasia Fina (witte port). Port is een wijn met een versterkt alcoholpercentage omdat het gistingsproces eerder gestopt wordt.

Portglazen

Port drink je, onder andere door het verhoogde alcoholpercentage, niet uit een normaal wijnglas maar uit een daarvoor bestemd portglazen, wat de meeste horeca gelegenheden vaak wel bezitten. Deze glazen zijn iets kleiner dan wijnglazen qua volume, al hoeft dat niet. Het traditionele Port wijnglas is zo’n 15 centimeter hoog en heeft een inhoud van 190 milliliter, maar liefhebbers van port drinken port in sommige gevallen ook uit grotere (rode) wijnglazen, omdat de complexe aroma’s in dat geval beter uit zouden komen. Zo zijn er dus geschikte horeca glazen voor specifieke drank.

Cocktails met port

Hoewel port dus vaak als losstaande drank gedronken wordt, kun je port ook verwerken in een heerlijke cocktail. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Lissabon martini cocktail? Deze maak je gemakkelijk door port te mixen met gin en een Elderflower likeur. Genieten geblazen! Een Port New York Sour maak je gemakkelijk door een deel port te mixen met twee delen bourbon en af te toppen met een siroop en wat citroen.