Algemene tips Eerste rijlesTips voor het CBR theorie examenOverige rijlessen
Praktijkexamen Praktijkexamen autoPraktijkexamen met faalangstPraktijkexamen auto tipsRijschool machtigen
Tussentijdse toets Tussentijdse toets autoTussentijdse toets auto tipsRijschool machtigen
Bijzondere verrichtingen Overzicht alle bijzondere verrichtingenVooruit inparkerenAchteruit inparkerenfileparkerenstopopdrachthellingproefStraatje keren (steken)Bocht achteruitHalve draai
Diana Meghoe

Eerste rijles

Gepubliceerd op 23 november 2015 · 9.545 keer bekeken

Je bent 16,5 jaar of ouder en wilt graag je rijbewijs behalen. Je zoekt je suf op internet naar een rijschool die bij jou past. Je doet research naar de lesprijzen, de services die rijscholen verlenen, of je kan rijden op die dagen dat het jou uitkomt enz. En ja, uiteindelijk heb je jezelf aangemeld bij een rijschool en staat je eerste rijles ingeboekt. Je hebt er veel zin in en je vindt het super spannend ! Ondertussen komen de vragen in je op: Wat gaat er nu eigenlijk gebeuren? Wat zal me te wachten staan? Wat mag ik eigenlijk allemaal doen tijdens de eerste rijles? Je spanning slaat om in nervositeit. Geen nood, in dit artikel lees je meer over wat je kan verwachten tijdens je eerste rijles.

Leerling tijdens zijn eerste rijles

Zodra je jezelf hebt aangemeld bij een rijschool zal een instructeur in jouw regio telefonisch contact met je opnemen voor het inboeken van de eerste rijles. In overleg kies je de datum en het tijdstip van je rijlessen. Als niet anders is afgesproken, dan zal de instructeur op de afgesproken dag en tijd voor je huisdeur staan.

Je eerste rijles!

Uiteraard start je eerste rijles met een kennismaking met je instructeur. De instructeur zal je vervolgens vragen of je een beginnende kandidaat bent, of dat je al rijervaring hebt. Het is uiteraard heel belangrijk dat je je prettig voelt bij de instructeur, want zeg nou eerlijk niet iedereen kan door één deur met zijn instructeur. En als de "klik" er niet is, dan is het verstandiger om direct een overplaatsing naar een ander instructeur aan te vragen.

Nu begint het echte werk !

Je neemt plaats achter het stuur en krijgt een uitleg over wat de beste zit- en stuurhouding is. Je doet je gordel om en stelt je spiegels af. Niet lang erna zal de lesauto gestart worden en mag je sturen en richting aangeven zodra dit nodig is. Meestal gaat het leren sturen heel vlot, waardoor je in dezelfde rijles ook gas mag geven, mag remmen en schakelen. Ook tijdens de rit zal de instructeur van alles uitleggen, iets over zichzelf vertellen en jou op je gemak proberen te stellen. Wanneer jij brandende vragen hebt is het belangrijk deze te stellen.

Jouw instructeur zorgt voor veiligheid

Je rij-instructeur zorgt er natuurlijk voor dat je rijles veilig verloopt. Je eerste rijles ben je meer gefocust op het rijden, dan op het verkeer. Een lesauto is daarom altijd uitgerust met een dubbele bediening. Je instructeur kan hierdoor vanaf de passagiersstoel ook de gas, rem en koppeling bedienen. Tevens heeft de lesauto extra spiegels. Deze extra spiegels geven de instructeur zicht op het verkeer en op jouw kijkgedrag. Kortom geen reden voor paniek: Je rij-instructeur zal rekening houden met het verkeer en de verkeersregels.

Van rijles naar praktijkexamen

Voor je rijopleiding is het van belang om te rijden in de regio van het CBR waar jouw praktijkexamen zal plaatsvinden. Ook tijdens je eerste rijles kan het voorkomen dat de instructeur  je alvast wat bekender wilt maken met de locatie. Het is daarom niet vreemd om tijdens je eerste rijles al direct één van de routes af te leggen die de examinatoren van het CBR gebruiken tijdens het praktijkexamen. In het algemeen zal je rij-instructeur proberen de drukke wegen of de snelweg te vermijden. Helaas weet je bij voorbaat niet hoe het verkeer zijn beloop heeft en kan het toch voorkomen dat de instructeur genoodzaakt is om de snelweg te pakken of door het centrum te gaan.

Einde rijles

Zodra je eerste rijles is afgelopen krijg je een beoordeling over hoe de les is verlopen. Meestal haal je de volgende leerling op of je mag jezelf weer thuis afzetten. Je betaald de instructeur voor de autorijles en er wordt een nieuwe afspraak gemaakt

Was je eerste rijles een proefles, dan zal de instructeur je een advies geven over de aantal rijlessen dat je nodig zult hebben en welk lespakket het beste bij je past. Sommige rijscholen werken met een overeenkomst waarbij je tekent voor een overeenkomen lespakket, aantal lesuren en de voorwaarden van de rijschool. Let hierbij op dat je de overeenkomst goed leest en ook de voorwaarden van de rijschool. Zo kom je tussentijds niet voor onaangename verrassingen te staan. Andere rijscholen werken zonder overeenkomsten en worden er mondelinge afspraken gemaakt en adviezen gegeven. Welk rijschool je ook kiest, zorg ervoor dat je 100% achter je keuze staat. Heb je na het volgen van de proefles nog twijfels, bespreek deze dan eerst thuis voordat je een nieuwe afspraak maakt met de rij-instructeur. Ben je niet volledig tevreden, vraag dan een proefles aan bij een ander autorijschool. Zo kan je de rijscholen met elkaar vergelijken en de juiste keuze maken.