Rijschool kiezen Rijscholen vergelijkenRijangst gespecialiseerdFaalangst gespecialiseerdAutisme gespecialiseerd
Soorten rijopleidingen SpoedcursusRijopleiding in stappen (RIS)Automaat rijles
Kosten RijbewijsRijlesGemiddeld aantal rijlessenRijexamenTussentijdse toets
Goedkoop je rijbewijs halen Tips om goedkoop je rijbewijs halenGoedkope rijlessen volgenGoedkope rijscholen
Brancheorganisaties

Goedkoop je rijbewijs halen

Gepubliceerd op 1 april 2015 · 2.057 keer bekeken

Het halen van je rijbewijs kan al snel duizenden euro’s kosten. Dit is niet voor iedereen ideaal en mogelijk, daarom geven we hieronder een aantal tips om er voor te zorgen dat je zo goedkoop mogelijk je rijbewijs kunt halen.

 

Vergelijk verschillende rijscholen

Er zijn veel rijscholen in Nederland die verschillende prijzen en kwaliteit aanbieden. Beperk je dus niet tot één rijschool tijdens het kiezen, maar bekijk er eerst meerdere. Ga hierbij niet alleen af op de prijs, maar ook de kwaliteit van de lessen die de rijschool biedt. Als de lessen niet van goede kwaliteit zijn, bestaat de kans namelijk dat je uiteindelijk meer lessen nodig hebt en toch meer geld kwijt bent. Kijk tijdens het vergelijken van rijscholen bijvoorbeeld naar de slagingspercentage, ervaring van andere mensen (op internet en in je eigen omgeving) en of je les krijgt van een vaste rij instructeur. Op Snizoo kun je alle rijscholen in jouw omgeving vergelijken om bij een goede rij opleiding te komen.

 

Neem proeflessen

Maak kennis met de rijschool en rijinstructeur, dit kan je doen door een vrijblijvende proefles aan te vragen. Deze is vaak gratis, maar een rijschool kan er ook een kleine vergoeding voor vragen – waarbij je die vergoeding soms terug kan krijgen als je daar rijlessen gaat volgen. Kijk tijdens deze proefles vooral of er een klik is met de rijinstructeur en of er een fijne sfeer is in de auto tijdens de les. Dit kan voorkomen dat je halverwege de opleiding naar een andere rijschool over moet gaan omdat de rijlessen je niet bevallen. Stel tijdens de proefles ook veel vragen aan de rijinstructeur over hoe het er aan toe gaat bij de rijschool, zodat je een goed beeld krijgt en niet later voor verassingen komt te staan.

 

Haal op tijd je theorie-examen

Zorg ervoor dat je snel nadat je bent begonnen met rijlessen (of zelfs ervoor) je theorie-examen haalt. Dit kan een hoop lessen schelen. Door de theorie te leren, krijg je namelijk al meer inzicht in verschillende verkeerssituaties die zich kunnen voordoen op de weg. Hierdoor hoef je eigenlijk alleen alles wat je uit de theorieboeken hebt geleerd in de praktijk te oefenen. Ook al ben je nog niet van plan om het theorie-examen meteen te halen, is het toch handig om de theorie alvast door te nemen. Op die manier krijg je inzicht in wat voor situaties zich in het verkeer kunnen voordoen. Daarnaast wil je natuurlijk niet dat je klaar bent voor het praktijkexamen, maar deze nog niet mag afleggen omdat je het theorie-examen nog niet gehaald hebt. Je zou dan namelijk door de extra tijd die voor het praktijkexamen zit, opfris lessen nodig hebben. Dat kost natuurlijk weer meer geld dan nodig is. De theorieboeken die je nodig hebt voor je theorie-examen kunnen bij een lespakket inbegrepen zijn, met korting gekocht worden bij je rijschool of je kan ze goedkoper tweedehands kopen. Let er bij tweedehands boeken wel op dat deze niet verouderd zijn.

Naast het leren van de theorie is het ook handig om, als voorbereiding van je theorie-examen, oefen examens te maken. Op deze manier kan je jouw kennis testen en het geeft een goed beeld van hoe het examen er bij het CBR uit zal zien. Je kan dit onder andere doen op Theorie Examen Oefenen. Daar kan je meerdere theorie-examens oefenen die te vergelijken zijn met het CBR-examen. Je krijgt bij elk examen ook een uitgebreide foutanalyse, wat dezelfde fout in het echte examen kan voorkomen. Als laatste moet je dit examen niet onderschatten, de beste manier om hierbij geld te besparen is namelijk door in één keer te slagen.

 

Benut je rijlessen optimaal en bereid de lessen voor

Als je je tijdens de rijlessen goed inzet en bereid bent om veel te leren, kan het al snel rijlessen schelen. Je leert met een actieve houding namelijk beter en sneller dan wanneer je je niet kan of wil concentreren tijdens de lessen. Door uitgerust aan een rijles te beginnen, kan je er veel meer uithalen. Een andere tip is om als je na afloop van de rijles naar huis wordt gebracht door een andere leerling goed mee te kijken. Als passagier kan je meedenken, kijken en verkeerssituaties inschatten. Op dit moment zit ook jouw rijinstructeur er nog bij, die misschien wel hele waardevolle lessen geeft aan de andere leerling. Bereid je daarnaast ook telkens voor op de rijlessen. Lees of kijk bijvoorbeeld de theorieboeken nog eens door, ook al heb je het theorie-examen al gehaald. Daarnaast kan je tussen de lessen door meekijken met de bestuurder van de auto waar je in zit. Je kunt dan kijken wat de bestuurder doet en jezelf afvragen wat jij in zo’n situatie zou doen. Je kunt ook naar de verkeerssituaties kijken als je op straat loopt of fietst. Op die manier kun je er ook nog iets van opsteken zonder dat je daar voor hoeft te betalen.

 

Duur van de lessen

Meer dan één les per week zou er voor kunnen zorgen dat je minder rijlessen nodig hebt. Je bent dan namelijk niet telkens weer veel tijd kwijt om de vorige les te herhalen, maar je kunt meteen met nieuwe lesstof beginnen en dus meer leren. Als er veel tijd tussen de lessen zit, kan het namelijk voorkomen dat je alles van de vorige les weer voor een gedeelte vergeten bent. Denk ook na over de duur van de lessen. Een uur kan weinig zijn, omdat de les dan zo weer voorbij is, maar een les van twee uur kan weer erg lang zijn. Dan is het voor de meeste mensen aan het einde van de les lastig om nog informatie op te slaan en heb je dus niet zoveel aan de tijd waar je wel voor betaald. Bedenk ook wat voor jou het fijnst zou werken, heb je liever een les van anderhalf of twee uur, of heb je aan één uur wel al genoeg.

 

Doe het praktijkexamen pas als je er klaar voor bent

Misschien wil je graag snel je rijbewijs halen, zodat je minder rijlessen hoeft te betalen, maar vaak kom je dan juist duurder uit. Als je het praktijkexamen wilt doen, terwijl je er nog niet helemaal klaar voor bent, is er een grote kans dat je zakt. Je moet hierna dan een nieuw praktijkexamen aanvragen en daarnaast meerdere rijlessen volgen, waar je veel geld aan kwijt bent. Ga dus af van het advies van de rij instructeur en doe het examen pas wanneer hij of zij denkt dat jij er klaar voor bent en niet eerder.