Het Rijbewijs Rijbewijs ophalenGeldigheid rijbewijsRijbewijs verlengen
Brancheorganisaties BOVAGVRBSRBFAM
Medische geschiktheid Eigen verklaring (EV)Medische keuringLichamelijke handicap
Maatregelen Alcholoslotprogramma (ASP)Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (LEMA)Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA)Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (EMG)

Medische keuring

Gepubliceerd op 14 februari 2014 · 2.099 keer bekeken

Om te kunnen slagen voor je rijbewijs is het belangrijk om lichamelijk en geestelijk in staat te zijn om te rijden. Om dit aan te tonen heb je een verklaring van geschiktheid nodig van het CBR. Deze verklaring is nodig voordat je rijschool het praktijk examen kan reserveren.  De verklaring van geschiktheid of een medische keuring is niet nodig om brommer of scooter te mogen rijden.

Je kunt een verklaring van geschiktheid krijgen door alle vragen op de Eigen verklaring met nee te beantwoorden of door een positieve uitlag te krijgen na een medische keuring.
 

Wanneer heb ik een medische keuring nodig om mijn rijbewijs B te halen?

Wanneer je één of meer vragen op de Eigen verklaring met ja hebt beantwoord moet je een medische keuring ondergaan. Omdat dit proces tussen de 4 weken en 4 maanden kan duren raden we je aan de Eigen verklaring aan het begin van je rijopleiding in te vullen.

Enkele voorbeelden van situaties waarin je een medische keuring moet ondergaan:

-Je hebt nu of in het verleden een alcohol of drugsverslaving gehad
-Je hebt last van een psychiatrische stoornis
-Je hebt suikerziekte
-Je hebt een handicap of een lichamelijke beperking waardoor je armen, handen, vingers, benen of voeten niet meer correct functioneren
-Je ziet slecht, ook als je een bril of contactlenzen draagt
-Je hebt ADHD
-Je gebruikt medicijnen die volgens de bijsluiter de rijvaardigheid beïnvloeden

Om zeker te weten of jij wel of niet een medische keuring moet ondergaan kun je alvast de elf vragen van de Eigen verklaring bekijken.
 

Waar bestaat de medische keuring uit?

De eerste stap van de medische keuring vindt niet plaats bij het CBR maar bij de (huis)arts. De meeste artsen keuren geen eigen patiënten omdat zij al een band met je hebben. Meestal word je doorverwezen naar een andere, onafhankelijk arts.

De arts zal een aantal vragen op de Eigen verklaring moeten beantwoorden en zal daarvoor een klein onderzoekje houden. Hierin word gekeken naar je algemene lichamelijke en geestelijke conditie. Ook wordt er gekeken hoe je armen, handen, vingers, benen, voeten en wervelkolom functioneren.  Hierna dien je een oog test af te nemen.  Hierbij geldt dat normale mensen een gezichtsscherpte van 1,0 of meer hebben. De eis om je rijbewijs te halen is tenminste 0,5. Daarnaast moet je zonder hoofd of ogen te bewegen in een straal van 140° kunnen kijken. Bij normaal ziende personen is dit 180°.  Wanneer blijkt dat je niet goed ziet mag je de oog test nog eens met bril of contactlenzen doen. Tot slot wordt jouw bloeddruk gemeten en wordt jouw urine gecontroleerd op suikerziekte.

De bevindingen van de (huis)arts worden als aantekening op de Eigen verklaring geschreven en zowel deze aantekening als de door jou ingevulde antwoorden dien je naar het CBR te sturen. De (huis)arts maakt nooit de beslissing over je medische geschiktheid. Dit doet uiteindelijk de medisch adviseur van het CBR op basis van de wettelijke Regeling eisen geschiktheid 2000.
 

Vervolg onderzoek

In sommige gevallen is het onderzoek bij de (huis)arts niet voldoende en heeft het CBR meer informatie nodig om een beslissing te nemen. Wanneer dit het geval is zijn er vier mogelijkheden.

Het CBR heeft meer informatie van jou nodig

Je ontvangt je Eigen verklaring terug en dient de ontbrekende informatie alsnog toe te voegen. Hierna stuur je de Eigen verklaring opnieuw op en krijg je binnen vier weken de beslissing van het CBR te horen.

Het CBR heeft meer informatie van de arts nodig

De arts die jou heeft gekeurd krijgt je Eigen verklaring terug gestuurd. Je wordt hiervan op de hoogte gebracht. De arts dient de ontbrekende informatie alsnog toe te voegen en de Eigen Verklaring opnieuw op te sturen. Wanneer dit gebeurd is ontvang je binnen vier weken de beslissing van het CBR.

Je wordt doorverwezen naar een medisch specialist zoals een psychiater, neuroloog, oogarts, internist of cardioloog.

Je Eigen Verklaring wordt doorgestuurd naar de medische specialist. Deze zal je verder onderzoeken en een adviesrapport uitbrengen aan het CBR. Hierna ontvang je binnen vier weken de beslissing van het CBR.

Je moet een rijtest doen. Hierbij word door een specialist van het CBR bekeken of je met bepaalde maatregelen of aanpassingen aan de auto mag autorijden.

Je ontvangt hiervoor een oproep om bij het CBR een rijtest te doen. Dit is geen examen! In de brief staat wat je verder moet doen. Na de rijtest krijg je binnen vier weken de beslissing van het CBR te horen.

 

Wat kan het CBR beslissen?

Er zijn vier beslissingen mogelijk:

 • Ja, je bent geschikt om te rijden
 • Ja, je bent geschikt om te rijden. Je moet echter wel bepaalde maatregelen nemen zoals bijvoorbeeld het dragen van een bril.
 • Ja, je bent geschikt om te rijden voor een beperkte periode.
 • Nee, je bent niet geschikt om te rijden.
   

Kan ik bezwaar maken tegen het besluit van het CBR?

Ja, in de brief waar de beslissing op staat staan ook de mogelijkheden beschreven om bezwaar te maken. Over het algemeen heb je twee mogelijkheden:

 1. Wanneer je het niet eens bent met de uitslag van de rijtest kun je een herkeuring door een andere arts aanvragen.
 2. Wanneer je het niet eens bent met de uitvoering van het CBR dan kun je een bezwaarschrift indienen.
   

Wat zijn de kosten van een medische keuring?

De kosten voor het bezoek aan de (huis)arts moet je zelf betalen. De tarieven voor een standaard keuring zijn €94,44 incl. BTW (vastgesteld door de NZa). Deze keuring duurt 30 minuten (15 minuten keuren, 15 minuten voor het maken van de aantekeningen).

Wanneer de arts langer dan 15 minuten bezig is met het keuren mag deze voor ieder kwartier dat hij langer bezig is €47,21 incl. BTW extra rekenen. Deze tijd dient wel echt aan het keuren besteed te worden. Je arts mag deze tijd dus niet gebruiken om zich voor te bereiden of voor het maken van de aantekeningen. Wanneer een keuring langer dan 15 minuten in beslag neemt dient de arts dit vooraf te vertellen.

Deze keuringen worden niet in je basisverzekering gedekt. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden de medische keuring wel.

Zodra je de Eigen verklaring naar het CBR hebt toegezonden zijn alle diensten van het CBR voor de beoordeling van je rijgeschiktheid gratis. Voor een rijtest bij het CBR betaal je dan ook niets. Wel dien je zelf een auto te huren (eventueel met aanpassingen).

Wanneer je na het toesturen van je Eigen verklaring wordt doorverwezen naar een medisch specialist voor nader onderzoek moet je deze kosten zelf betalen.
 

Kan het CBR mijn rijgeschiktheid ook beoordelen als ik al een rijbewijs heb?

Ja, het CBR zal in een aantal gevallen ook als je al een rijbewijs hebt je medische geschiktheid moeten beoordelen. Dit kan namelijk gebeuren in de volgende gevallen:

 • Je rijbewijs verloopt op of na je 70e verjaardag
 • Je hebt rijbewijs C en/of D
 • Je gezondheidssituatie is veranderd
 • Je ADHD hebt en de medisch adviseur van het CBR een periode herkeuring verplicht.
 • Je twijfelt over je medische geschiktheid