Algemene tips Eerste rijlesTips voor het CBR theorie examenOverige rijlessen
Praktijkexamen Praktijkexamen autoPraktijkexamen met faalangstPraktijkexamen auto tipsRijschool machtigen
Tussentijdse toets Tussentijdse toets autoTussentijdse toets auto tipsRijschool machtigen
Bijzondere verrichtingen Overzicht alle bijzondere verrichtingenVooruit inparkerenAchteruit inparkerenfileparkerenstopopdrachthellingproefStraatje keren (steken)Bocht achteruitHalve draai
Rijopleidingen

Praktijkexamen met faalangst

Gepubliceerd op 28 juni 2016 · 1.452 keer bekeken

Staat het rijexamen voor de deur en heb je last van faalangst? Zie je er zo tegen op en denk je dat je een black-out kunt krijgen? Het is dan een verstandige keuze om te kiezen voor een faalangst rijexamen. Hieronder vertellen wij je graag wat een faalangstexamen inhoudt en hoe je hieraan kunt deelnemen.

Het faalangstexamen stijgt in populariteit

Wanneer je tijdens de rijlessen hebt laten zien dat je er klaar voor bent om zelfstandig de weg op te gaan, dan mag je deelnemen aan het rijexamen. Een spannend moment, want je wordt door een examinator beoordeeld en dat kan zorgen voor de nodige zenuwen. Is de spanning zodanig hoog dat je niet meer kunt functioneren of opeens alles vergeet wat je tijdens de rijles juist erg goed onder de knie had? Dan kan een faalangst rijexamen van het CBR uitkomst bieden!

Het faalangst examen is de laatste jaren steeds populairder geworden. In 2011 was 2 procent van de totaal afgelegde rijexamens een faalangst examen en in het jaar 2015 was dit percentage gestegen tot 6 procent. In Brabant was dit zelfs 9 procent waardoor de provincie hierin koploper werd. In Groningen daarentegen was de keuze voor het faalangst rijexamen slechts 4 procent.

Wat houdt het faalangst examen in?

Het faalangst examen voor in de auto is speciaal gecreëerd voor diegenen die te maken hebben met faalangst, maar toch met succes hun rijbewijs willen halen. Het verschil met het normale rijexamen is dat je tijdens het faalangstexamen wordt begeleid door een speciaal opgeleide examinator die jou goed aanvoelt en inspeelt op jouw gedrag tijdens het rijden. Op deze manier wordt er een rustige sfeer gecreëerd in de auto. Ook heb je tijdens het examen de mogelijkheid om een time-out aan te vragen. Zo kan je even op adem komen wanneer de spanning even te veel wordt.

Verder is het faalangst rijexamen precies hetzelfde als het normale rijexamen. Je wordt getoetst op reguliere onderdelen zoals kijkgedrag, voertuigbeheersing, het verlenen van voorrang en het uitvoeren van de bijzondere verrichtingen. In totaal duurt het faalangstexamen 80 minuten, in plaats van 55 minuten. Het praktijkgedeelte neemt net zoals bij het normale examen 35 minuten in beslag. Je hebt dus 25 minuten extra de tijd om het rustig aan te doen en voor extra time-outs.

Het faalangst examen kost €47,75 extra ten opzichte van het normale praktijkexamen. Houd er daarnaast rekening mee dat je rijschool extra kosten in rekening kan brengen voor bijvoorbeeld het gebruik van de auto. Wil je het faalangst examen in een andere taal dan het Nederlands volgen? Ook dat is mogelijk! Je dient dan alleen wel zelf een tolk te regelen.

Een aantal tips om je rijexamen rustig te beginnen

Wanneer je begint aan je rijexamen wil je natuurlijk zo rustig mogelijk de auto instappen. Er volgen daarom een aantal tips, gegeven door erkende rijinstructeurs:

  • Zorg voor een goede nachtrust zodat je uitgeslapen op het examen verschijnt;
  • Let op je ademhaling en probeer via je buik te ademen;
  • Ga voorafgaand iets leuks doen zodat je geheel ontspannen bent;
  • Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent;
  • Kies voor een rijles voorafgaand aan het examen, zo beschik je al over de juiste “mindset”;
  • Kies voor comfortabele kleding;
  • Maak het niet erger dan dat het is. Mocht je zakken, hoe vervelend dat ook is, het is niet het einde van de wereld.

Deze eenvoudige, maar praktische tips zijn helaas geen garantie voor het behalen van je examen, maar helpen je hopelijk op weg en zorgen voor de juiste, ontspannen instelling.

Wil je meer weten over rijlessen en het rijexamen met faalangst? Neem dan een kijkje op de ANWB website voor meer informatie over het faalangst rijexamen.