Het Rijbewijs Rijbewijs ophalenGeldigheid rijbewijsRijbewijs verlengen
Brancheorganisaties BOVAGVRBSRBFAM
Medische geschiktheid Eigen verklaring (EV)Medische keuringLichamelijke handicap
Maatregelen Alcholoslotprogramma (ASP)Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (LEMA)Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA)Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (EMG)
Sefer Kaya

Rijles vanaf 16 jaar

Gepubliceerd op 5 maart 2015 · 2.077 keer bekeken

Sinds 1 november 2011 is de Nederlandse overheid gestart met het 2toDrive experiment. Hierdoor kan je op je 16e al beginnen met het behalen van je rijbewijs. In eerste instantie mag je alleen het theorie-examen afleggen. Je theoriecertificaat blijft 1,5 jaar geldig. Zodra je 16,5 bent mag je daadwerkelijk rijlessen gaan volgen. Wanneer je 17 jaar wordt mag je ook het praktijkexamen afleggen en zal je na het behalen van je rijbewijs tot je 18e onder begeleiding van een coach rijden. Na je 18e mag je zelfstandig de weg op.

Bekijk hier een korte video over hoe 2toDrive werkt:

Alhoewel je tot je 18e met een coach moet rijden, mag je wel met een aanhanger rijden. Ook krijg je bij het rijbewijs B nog steeds rijbewijs AM. Je mag dus gewoon een brommer of scooter besturen. Als 17-jarige mag je echter nog niet op een (motor)quad rijden. Dit komt doordat je 2toDrive coach hier niet naast je kan zitten. Zodra je 18 bent mag je wel op een (motor)quad rijden.  

De mogelijkheid om eerder je rijbewijs te halen roept ook geregeld vragen op over het trekkercertificaat. Deze heb je ook na het behalen van je rijbewijs nog steeds nodig om als 16- of 17-jarige (betaalde) arbeid te verrichten met een tractor. Als je geen arbeid verricht met de tractor of wanneer je ouder bent dan 18 mag je een tractor zonder rijbewijs of trekkercertificaat besturen.  besturen. Onder de 16 is het besturen van een tractor strafbaar.    

Tot slot mag je op je 17e nog niet in het buitenland rijden. In de Europese wetgeving is namelijk geregeld dat je pas na je 18e een rijbewijs mag bezitten. Ieder land mag afzonderlijk wel eigen rijbewijzen afgeven. Deze zijn dan alleen in dat land geldig. Zodra je 18 bent is het autorijbewijs dat je middels 2toDrive hebt gehaald wel geldig in het buitenland.

 

2toDrive coaches

Als je op je 17e slaagt voor het praktijkexamen kan je bij het gemeentehuis je rijbewijs ophalen. Omdat je binnen het 2toDrive experiment hebt afgereden zal je wel eerst je 2toDrive begeleiderspas moeten aanvragen. Voor deze pas kies je minimaal 1 en maximaal 5 coaches uit.

Een coach moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Minimaal 27 jaar oud, tenzij hij/zij in het bezit is van een WRM-pas (rij-instructeur)
  • Tenminste 5 jaar zijn autorijbewijs (rijbewijs B) hebben.
  • Mag in de afgelopen vier jaar geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad, geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad en geen onderzoek naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid opgelegd hebben gekregen.

Je ouders kunnen ideale coaches zijn, je kunt ze dan direct laten zien dat je goed kunt rijden. Je kan natuurlijk ook een oom, tante of kennis vragen. Jouw coaches kunnen je helpen om tot je 18e rijervaring op te doen. Omdat iedereen zo zijn goede en slechte gewoontes heeft leer je van iedere coach weer wat bij.

Er is geen minimum aantal uren of kilometers dat je met een coach gereden moet hebben. Als je de weg op gaat is het wel verplicht dat jouw coach naast je zit. Je coach mag dus niet op de achterbank plaats nemen. Ook mag je coach niet onder invloed zijn van alcohol of drugs. Alhoewel zij niet zullen ingrijpen zoals een rijinstructeur, moeten zij wel in staat zijn je te begeleiden. 

Waarschuwing: wanneer je als 17-jarige zonder rijbewijs of coach wordt aangehouden, wordt je rijbewijs ingevorderd en krijg je een boete van €130,-. Je zal dan het theorie-examen en het praktijkexamen overnieuw moeten doen.

 

Een 2toDrive rijschool kiezen

Iedere rijschool bepaald zelf of hij wel of niet leerlingen van 16 jaar rijles geeft. Aangezien de rijopleiding precies hetzelfde is kun je in de praktijk bij bijna iedere rijschool terecht.  

Wanneer je een rijschool kiest is het belangrijk om niet alleen op de prijs te letten, maar ook de kwaliteit van de rijschool te beoordelen. Wanneer je zakt voor je praktijkexamen kost het je namelijk veel meer dan die paar extra tientjes voor je rijlessen.

Om je te helpen heeft Snizoo alvast reviews over alle rijscholen in jouw omgeving verzameld.

 

Achtergrond informatie 2toDrive

2toDrive is ingevoerd om de verkeersveiligheid in Nederland te verbeteren. Uit onderzoek van de SWOV blijkt namelijk dat bij 20% van de ernstige verkeersongevallen jonge, beginnende bestuurders betrokken zijn. Dit terwijl zij slechts 8% van het totale aantal rijbewijsbezitters vormen. Een jonge, beginnende bestuurder heeft dus 2,5 keer zoveel kans om bij een ernstig ongeluk betrokken te raken dan een ervaren bestuurder. 

Het gaat hier voornamelijk om enkelvoudige ongevallen. Dat wil zeggen dat er geen ander verkeer bij het ongeval betrokken is. Denk bijvoorbeeld aan het over de kop slaan van de auto of het raken van een object (zoals een wegafzetting). Na enkele jaren ervaring daalt het aantal enkelvoudige ongelukken snel.

2toDrive is na het invoeren van het beginnersrijbewijs (2002) de lagere alcohollimiet (2006) en de gevarenherkenningstoets (2009) de vierde maatregel die het aantal ernstige ongelukken onder jongeren moet verlagen.

Experimenten met begeleid rijden hebben in het buitenland al positieve resultaten opgeleverd. Dit heeft ervoor gezorgd dat een vorm van begeleid rijden al is ingevoerd in Zweden, Noorwegen, Letland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. 2toDrive lijkt het meest op het Duitse systeem.

Het begeleid rijden binnen 2toDrive is in Nederland nog in een experimentele fase van zes jaar. Na deze periode zal worden geëvalueerd of 2toDrive daadwerkelijk voor een verbeterde verkeersveiligheid heeft gezorgd. Hierna zal worden besloten of 2toDrive structureel ingevoerd wordt.

Wanneer je meer vragen hebt over 2toDrive kun je deze stellen op de homepagina van www.2todrive.nl. Hier zal een gespecialiseerde medewerker je vraag beantwoorden.