Algemene tips Eerste rijlesTips voor het CBR theorie examenOverige rijlessen
Praktijkexamen Praktijkexamen autoPraktijkexamen met faalangstPraktijkexamen auto tipsRijschool machtigen
Tussentijdse toets Tussentijdse toets autoTussentijdse toets auto tipsRijschool machtigen
Bijzondere verrichtingen Overzicht alle bijzondere verrichtingenVooruit inparkerenAchteruit inparkerenfileparkerenstopopdrachthellingproefStraatje keren (steken)Bocht achteruitHalve draai
Rifat Bagci

Tips voor het CBR theorie examen

Gepubliceerd op 30 september 2015 · 2.353 keer bekeken

Heb jij binnenkort je CBR theorie examen of wil jij je hiervoor in gaan schrijven? Lees dan eerst dit artikel voordat je hieraan begint. Gezien toch de meerderheid van de kandidaten zich druk maakt over het slagen in het examen, staat er in dit artikel beschreven wat je vooral niet moet vergeten tijdens de voorbereiding voor je examen.

Onderschat het leren niet

Natuurlijk is het nergens voor nodig om helemaal in de stress te schieten over de moeilijkheid en de hoeveelheid leerstof, maar onderschatten is ook gevaarlijk. Het is nou eenmaal wel het bewijs dat je de theorie van het autorijden beheerst.

Herhaling

Er zijn altijd mensen die het na een keer al helemaal uit hun hoofd weten, en het hele theorie-examen kunnen dromen. Helaas geldt dit niet voor iedereen; de meeste mensen hebben toch wel veel herhaling nodig. Weet jij van jezelf dat jij herhaling nodig hebt begin dan vroeg van tevoren met leren zodat je zeker weet dat het allemaal in je hoofd zit. Het is natuurlijk ook zonde om een examen te doen wetende dat niet alle stof duidelijk voor je is.

Oefen in de praktijk

Natuurlijk heb jij  je rijbewijs nog niet, maar dit betekent niet dat oefenen in de praktijk niet mogelijk is. Oefenen terwijl je deelneemt aan het verkeer, door bijvoorbeeld een stukje met de fiets door je wijk te rijden kan al heel erg helpen, aangezien er tijdens het CBR examen ook vragen over de bebouwde kom gesteld zullen worden. Ook de betekenis van borden is vrij goed te leren door gewoon naar buiten te gaan en bij kruispunten te bedenken wie er nou eigenlijk voorrang heeft en wie niet.

Leren van je fouten

Tijdens het oefenen voor je examen is het natuurlijk van groot belang dat je ook leert van je fouten. Er zijn veel verschillende manieren om je theoriekennis te testen bijvoorbeeld door het maken van online/offline testen. Het is erg belangrijk om naar de fouten te kijken die je gemaakt hebt tijdens deze testen, om vervolgens meer aandacht te besteden aan deze punten. Het is erg menselijk om minder aandacht te besteden aan hetgeen wat je constant fout doet, probeer hier toch heel erg op te letten.

Test je kennis of laat je kennis testen door een ander

Bevestiging van je kennis kan heel goed werken tegen zenuwen, het is het meest handigst om dit via een test te doen. Op het internet zijn vele websites te vinden waarmee je een theorie examen kunt maken. Je kan jezelf ook testen door te kijken of je in staat bent om verkeer situaties uit te leggen aan een ander. Waarom hij/zij hier voorrang heeft, of wat de betekenis is van een bepaald verkeersbord. Dit is zelfs te testen door simpelweg plaatjes op te zoeken van verkeersborden.

Rustig blijven

Het is erg belangrijk dat je probeert te alle tijde rustig te blijven. Zowel tijdens het leren van je theorie examen, als tijdens het maken van je theorie examen. Het is helemaal niet vreemd dat je nerveus bent voor je examen, maar aan de andere kant er zijn zoveel mensen die je al voor zijn gegaan, dus waarom zou het jou niet lukken? Ook tijdens je examen is het belangrijk dat je rustig blijft. Heb je een vraag net niet op tijd kunnen beantwoorden? Probeer dan te focussen zodat je dezelfde fout daarna niet weer maakt. En onthoud: een examen is een momentopname. Lukt het nu niet? Dan lukt het de volgende keer misschien wel!

Uitgerust je examen in

Dit zou eigenlijk voor zich moeten spreken maar toch is dit niet altijd hetgeen waar iedereen aan denkt. Ga vroeg naar bed! Als je examen in de ochtend is, zorg er dan voor dat alle spullen die je nodig hebt tijdens het examen of na afloop van je examen al klaar liggen (denk aan je identiteitsbewijs). Door alles op tijd te doen is er een minder grote kans dat je nerveuze gevoelens krijgt.

Cursus en examen in één dag

Natuurlijk is het ook mogelijk om je theorieles en je examen op één dag te volgen. Er zijn meerdere bedrijven die een auto of motor theorie dagcursus aanbieden. Dus ben je niet zo van het leren en heb je liever een cursus van een paar uur, dan is dit misschien iets voor jou. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat de examenstof erg sterk in je kortetermijngeheugen aanwezig is, en het zo makkelijker maakt om in de middag/avond het examen te volgen. Deze cursussen kosten natuurlijk wel wat geld, maar anders zou je geld in boeken en oefentoetsen gaan zitten.

 

Wil je meer te weten komen over het CBR in het algemeen? Kijk dan even naar ons artikel over het CBR.