Algemene informatie Tattoo informatieTattoo geschiedenisTatoeëerder worden
Tattoo benodigdheden Tattoo machineTattoo inktTattoo naalden
Voor tattoo liefhebbers Tattoo conventionsTV programma's
Ellen Klein

Permanente make-up

Gepubliceerd op 27 januari 2014 · 4.165 keer bekeken

Permanente make-up is in principe geschikt voor iedereen. Wil je er elke dag en op ieder moment verzorgd uitzien? Dan is permanente make-up een goede optie.

Permanente make-up kan handig zijn voor:

  • mensen die allergisch zijn voor gewone make-up;
  • mensen die een bril- of contactlenzen dragen;
  • mensen die zelf niet handig zijn in het aanbrengen van make-up;
  • mensen met dunne of geen wenkbrauwen of wimpers hebben, door bijvoorbeeld overmatig epileren of ziekte;
  • mensen die veel sporten;
  • mensen die veel naar de sauna of het zwembad gaan;
  • wanneer je jezelf er gewoonweg geen tijd voor gunt.

Bij het plaatsen permanente make-up wordt pigment (kleurstof) met een naaldje oppervlakkig in de huid aangebracht. Permanente make-up wordt minder diep in de huid gezet dan een tatoeage. Onder andere om deze reden zal permanente make-up in de loop der tijd vervagen. Dit is niet erg. Sterker nog; dit is zelfs wenselijk. Een eyeliner of wenkbrauw aangebracht op jonge leeftijd is immers niet hetzelfde als we op latere leeftijd zullen wensen. Dit omdat een gezicht nu eenmaal verandert in de loop der tijd.

Permanente make-up blijft gemiddeld tussen de drie en vijf jaar mooi. In de loop van de tijd zal het langzaam vervagen. Dit proces verschilt per persoon. Jouw levenswijze, natuurlijke cel vernieuwing, afweersysteem en de hoeveelheid Uv-licht waaraan men wordt blootgesteld spelen hierbij een rol. Om je permanente make-up altijd mooi en up-to-date te houden, kun je ervoor kiezen om één keer per jaar of eens per twee jaar een opfrisbehandeling te ondergaan.

De meest voorkomende toepassingen van permanente make-up zijn: eyeliner, wenkbrauwen, lipliner of volledig ingekleurde lippen. Permanente make-up kan in iedere gewenste kleur en dikte worden aangebracht. Ook een schoonheidsvlekje kan met permanente make-up gezet worden. Tegenwoordig wordt ook een tepelhof, na bijvoorbeeld een borstreconstruerende operatie, getatoeëerd.

Tegenwoordig is permanente make-up iets wat in de beleving van de meeste mensen thuis hoort in de schoonheidssalons. Veel schoonheidssalons vertellen ook dat permanente make-up iets heel anders is dan een tatoeage en dat beiden niets met elkaar te maken hebben. Het tegendeel is echter waar. Althans, daar ben ik van overtuigd.

Diverse mensen hebben aangegeven dat de Chinezen al duizenden jaren een vorm van permanente make-up toepassen. 20 tot 25 jaar geleden kwam deze vorm van tatoeages overwaaien naar Europa waar de schoonheidsbranche dit opgepikt heeft. Door de jaren heen heeft de schoonheidsbranche deze vorm van tatoeages doorontwikkeld en er een geheel eigen draai aan gegeven.

Een andere (vriendelijker ogende) tattoomachine werd hiervoor ontwikkeld – tegenwoordig bekend als de permanente make-up pen. Ook deze machine werkt met naaldmodules om zo de pigmenten onderhuids aan te brengen. De pigmenten worden dan iets minder diep in de huid geplaatst dan bij een reguliere tatoeage, maar de techniek op zich is en blijft dezelfde als bij het zetten van een tatoeage.

Ook de pigmenten worden tegenwoordig doorgaans binnen de schoonheidsbranche ontwikkeld en geproduceerd. Qua kleuren is er een ander assortiment verkrijgbaar dan bij tatoeagekleuren. Logisch, want bij make-up gebruikt men ook andere kleuren dan het scala dat aan tatoeagekleuren te verkrijgen is.

Een groot verschil tussen permanente make-up en een tatoeage is wel dat permanente make-up sneller vervaagt dan een tatoeage of soms zelfs volledig kan verdwijnen. De belangrijkste reden hiervan is dat permanente make-up zich in het gezicht bevindt en dus dagelijks wordt blootgesteld aan daglicht en Uv-straling. Een tatoeage staat vaak op een plaats die bedekt is met kleding. Zelf vergelijk ik het altijd met een gekleurde handdoek die buiten ligt. Kijk maar eens hoe snel deze handdoek zijn kleur verliest. Hetzelfde effect heeft het zonlicht op de permanente make-up pigmenten in de huid.

Zoals eerder gezegd wordt permanente make-up minder diep in de huid gezet dan een tatoeage, waardoor het vervagen nog sneller gaat. Het is zelfs zo dat, wanneer wij als mens nog veel en veel ouder zouden worden, een tatoeage ook zou vervagen en misschien zelfs zou verdwijnen. Echter, deze leeftijd bereiken we niet.

Daarnaast is het zo dat de huid van het gezicht anders is opgebouwd dan de huid elders op ons lichaam. Onze huid bevat zogeheten "melanocyten". Dit zijn huidcellen die melanine aanmaken wat ons van nature beschermt tegen Uv-straling. De huid van ons gezicht heeft een hoog melaninegehalte omdat deze dagelijks aan Uv-straling bloot word gesteld. Deze natuurlijke bescherming heeft ook een vervagende werking op de permanente make-up pigmenten. Omdat de huid per persoon verschillend is, zal het verblekingsproces van de pigmenten bij de één sneller plaatsvinden dan bij de ander.