Algemene informatie Tattoo informatieTattoo geschiedenisTatoeëerder worden
Tattoo benodigdheden Tattoo machineTattoo inktTattoo naalden
Voor tattoo liefhebbers Tattoo conventionsTV programma's
Yevgenia Aytas

Permanente make-up laten zetten

Gepubliceerd op 27 januari 2014 · 5.713 keer bekeken

Wat is permanente make-up?

Met behulp van een speciaal apparaat en met een wegwerpnaald wordt pigment onder de huid ingebracht op een diepte van 0,3 tot 0,7 millimeter. In de pigmenten die voor de permanente make-up worden gebruikt zit erg veel verschil. Het zijn meestal organische pigmenten die erg kleurrijk, maar minder duurzaam zijn. Maar ook worden anorganische pigmenten gebruikt. Deze worden gemaakt van aardemineralen, zoals omber, sienna, oker, ultramarijn enz. Deze pigmenten zijn dus gemaakt van natuurlijke stoffen, maar zijn minder kleurrijk en veel duurder in aanschaf. De anorganische pigmenten zijn minder allergeen en ze blijven langer mooi in de huid zitten. Kleurstoffen mogen geen giftige en kankerverwekkende bestanddelen bevatten. Helaas voldoen de meeste pigmenten afkomstig uit Zuidoost-Azië niet aan deze eisen.

De pH-waarde van het pigment dient binnen de fysiologische grenzen te liggen. Let wel op: de pigmenten voor tatoeages op het lichaam hebben vaak een basische of zure pH-waarde. Contact van deze pigmenten met de slijmvliezen kan gevaarlijk zijn.

De procedure zelf is vrijwel pijnloos (hangt ook af wat voor technieken de specialist gebruikt), en wordt onder plaatselijke anesthesie, met behulp van speciale verdoving crèmes en –vloeistoffen, uitgevoerd.

Het zetten van permanente make-up duurt tot één uur per gebied. De hele procedure (overleg, anesthesie en de behandeling) duurt ongeveer twee uur, maar dit verschilt per specialist. Gelijk na de behandeling zal de aangebrachte permanente make-up er wat donker uitzien. Het proces van volledige genezing en het herstel van de huid, duurt ongeveer drie tot vier weken. Een correctie- of nabehandelingsprocedure kan niet eerder dan twee tot drie weken, idealiter drie tot vier weken, na het zetten van de permanente make-up worden uitgevoerd. Wordt een correctiebehandeling toch eerder dan twee weken uitgevoerd, dan kunnen er tijdens de herstelperiode complicaties zoals littekenvorming, het slecht of niet behouden van pigment in de huid of wondcomplicaties optreden.

De levensduur van je permanente make-up – de intensiteit, dichtheid en de helderheid na genezing – is afhankelijk van de leeftijd, immuniteit, het bloed, vet, de huid zelf en de zuurtegraad ervan. Maar ook de inname van medicijnen, gebruik van sommige cosmetica waar zuren inzit, de frequentie van het verblijf in de zon en zelfs de dag van de menstruele cyclus op het moment van de behandeling hebben invloed op het uiteindelijke resultaat.

Idealiter, wanneer de procedure wordt uitgevoerd bij een normale huid (die niet extreem droog is) en indien je de dag ervoor goed sliep, je niet nerveus was, geen drugs had gebruikt, geen alcohol had gedronken, geen sterke thee of koffie heeft gedronken, de maan aan de hemel zich voordeed in het midden van zijn individuele cyclus et cetera, dan neemt de kans op het zetten van permanente make-up zonder correctie- of nabehandeling aanzienlijk toe. Meestal is zo'n beeld echter een utopie. Dus bij de beslissing voor permanente make-up moet je jezelf realiseren dat het meestal in twee behandelingen wordt uitgevoerd. Bij de correctie- of nabehandeling wordt aandachtig gekeken of de tint goed is, of deze wat warmer of juist wat koeler gemaakt moet worden, of de vorm helemaal naar je zin is en of deze moet worden aangepast (bijvoorbeeld langer of groter). Met andere woorden: de correctie- of nabehandeling is nodig om volledige en perfecte permanente make-up te krijgen.

Hoe kies ik een goeie permanente make-up specialist?

Mensen reizen de hele wereld over voor het laten zetten van permanente make-up. Let wel op: het gaat om je gezicht en je moet vooral niet denken dat je bij de dichtstbijzijnde zaak dezelfde permanente make-up kunt laten zetten als dat je ergens op internet hebt gezien, met de gedachte dat iedereen hetzelfde doet en alleen de prijs verschilt. Dat is niet zo!

Het verschil in gebruikte technieken en kwaliteit is enorm groot. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat een zaak altijd of heel slecht of heel goed is. Het is net als bij schilderijen. Als je een schilderij mooi vindt van een bepaalde schilder, dan moet je dat schilderij bij die schilder kopen en niet verwachten dat een andere schilder hetzelfde schilderij kan maken. In de wereld van de permanente make-up geldt precies hetzelfde. Vind je het werk van een bepaalde specialist mooi, bevallen de technieken die gebruikt worden en vind je de manier van werken en de omgang met de klant prettig, dan moet je bij die specialist zijn. Je moet niet kijken naar de afstand in kilometers, omdat je maar één of twee keer langs de specialist hoeft. Daarna moet je misschien één keer per jaar (bij wenkbrauwen) of pas na een aantal jaren langs de specialist om jouw permanente make-up bij te laten werken.

Waar moet je op letten bij de keuze waar en bij wie je jouw permanente make-up laat zetten?

Je moet weten of de door jouw gekozen specialist professioneel bezig is. Dit is het geval wanneer:

  • De specialist allround is opgeleid en nog altijd de nodige master classes volgt (hierbij wel de opmerking dat het vak schoonheidsspecialiste niets te maken heeft met permanente make-up; visagie sluit hier het beste bij aan). Stel gerust vragen over de opleidingen die de specialist heeft gevolgd of vraag om de mogelijkheid om zijn/haar diploma's in te zien. Let er dus op dat de specialist kennis heeft van visagie!
  • De specialist door middel van foto's kan aantonen dat hij/zij het vak beheerst. Niet alleen foto's van na de behandeling, maar zeker ook foto's die gemaakt zijn na de volledige genezing. Hier gaat het namelijk uiteindelijk om. Waarom? Omdat foto's die gelijk na de behandeling gemaakt zijn er altijd mooier uitzien als foto’s van na de genezing.
    Foto’s zouden daarnaast niet alleen van één wenkbrauw moeten worden genomen, maar ook frontaal. Zo kun je zien of een specialist kennis heeft van symmetrie en of de wenkbrauwen een mooie vorm hebben gekregen. Als een specialist alleen maar de rechter wenkbrauw laat zien, kan het zijn dat hij/zij rechtshandig is, waardoor de linker wenkbrauw minder mooi wordt. Close-up foto’s zijn ook belangrijk om te zien hoe precies de specialist kan werken.
  • De specialist het aanbrengen van permanente make-up er niet "zomaar bij doet", waardoor ze minder met het vak bezig is, maar een gespecialiseerde salon heeft.

Dit zijn de belangrijke factoren om tot een goede beslissing te komen. Maar het belangrijkste is dat de foto’s die door de specialist worden getoond van het eigen werk zijn en niet door een opleidingsinstituut aangeleverd zijn.

De keuze waar en bij wie je de behandeling laat doen is aan jou. Houd er wel rekening mee dat je gezicht een belangrijk onderdeel vormt van je persoonlijkheid en voorkomen. Laat je daarom niet verleiden met goedkope tarieven. Een goede permanente make-up behandeling is niet goedkoop. Een echte specialist heeft namelijk alle opleidingen, ervaring, tijd en investeringen in de prijs doorberekend. Schade aanrichten is heel gemakkelijk, maar het oplossen ervan is moeilijk en soms zelfs onmogelijk. Het is belangrijk dat je een goede specialist kiest. Het gaat uiteindelijk om je lichaam en dat moet nog je hele leven mee.

Het klinkt misschien allemaal wat ingewikkeld en veel, maar als je een goede keuze maakt zul je jaren plezier hebben van jouw permanente make-up.

Ik wens je nog veel plezier van jouw permanente make-up.

Op deze tekst rust auteursrecht. Deze tekst mag gekopieerd worden mits de bron en de auteur hierbij vermeld worden.