Verzorging Tattoo verzorgingTattoo zalfTattoo folie en verbandDe tattoo schoonmakenWaar moet ik op letten na het zetten van een tattoo?Kledingadvies na het zetten van een tattoo
Genezing Brandend gevoel na het zetten van een tattooJeukend gevoel na het zetten van een tattooVervellen en korstjesOntstoken tattoos
Onderhouden Tattoo onderhoudenTattoo bijwerkenCover-up tattoo
Verwijderen Tattoo verwijderen
Karin Schwaiger

Cover-up tattoo

Gepubliceerd op 27 januari 2014 · 24.940 keer bekeken

Wat is een cover-up?

Een cover-up is een tattoo waarmee een bestaande tattoo wordt bedekt door een geheel nieuw ontwerp. Dit houdt in dat de bestaande tatoeage niet wordt opgeknapt, maar dat deze wordt "weggewerkt" door een nieuwe tattoo. Dit betekent onder andere dat een cover-up altijd groter is dan de bestaande tattoo; bij een goede cover-up is niets meer van de oude tattoo te ontdekken.

Een ander kenmerk van een cover-up is dat hij bijna altijd in kleur wordt gezet. Het gebruik van kleur geeft de tatoeëerder namelijk meer mogelijkheden, omdat het kleurverloop zich goed leent voor het wegwerken van de oorspronkelijke tattoo. In enkele gevallen is een cover-up ook mogelijk in Black and Grey, maar dat kan alleen als de tattoo die bedekt moet worden van zichzelf al licht is.

Waarom kiezen voor een cover-up?

De reden om voor een cover-up te kiezen kan verschillend zijn: van de naam van een ex-geliefde tot een verkeerd gezette tattoo, of van een slechte keuze voor een ontwerp tot een tattoo van een flash waar inmiddels iedereen mee loopt. Ook kan de reden het simpelweg veranderen van gedachten en smaak zijn, maar meestal komt het neer op het maken van een ondoordachte keuze bij het zetten van de oorspronkelijke tattoo.

Het tatoeëren van een cover-up

Niet elke tatoeëerder zet cover-ups. Het vereist een ander soort creativiteit en het is tijdrovend. Het maken van een ontwerp voor een cover-up is voor een tatoeëerder heel anders dan het maken van een ontwerp voor een "fris" stuk huid. Je zou het kunnen vergelijken met een kind dat in het gras ligt, kijkend naar de wolken en daarin probeert figuren te ontdekken; de vormen en figuren die de tatoeëerder in de oorspronkelijke tattoo ontdekt, moeten transformeren naar een nieuw idee. Het tatoeëren van een cover-up is hiermee in bepaald opzicht een beperking voor de artiest, maar aan de andere kant ook een uitdaging. De meeste tatoeëerders die cover-ups zetten, halen veel voldoening uit het positief verbazen en verrassen van hun klanten en vinden het tof om een oude, minder mooie tattoo te veranderen in een creatief nieuw ontwerp.

Waar moet je aan denken als je een cover-up besluit te nemen?

Realiseer je ten eerste dat er voldoende plek moet zijn. De nieuwe tattoo wordt immers een stuk groter. Er dient qua plek voldoende mogelijkheid te zijn voor de tatoeëerder om lichte en donkere stukken van de oude tattoo te gebruiken voor schaduw en diepte in het nieuwe ontwerp.

Het is daarnaast belangrijk om het bestaande idee van de tattoo los te laten en open te staan voor een nieuw idee. Het is daarom aan te raden niet met één vastomlijnd idee bij de tatoeëerder aan te komen als je een cover-up wilt laten zetten. Beter is het om bijvoorbeeld een lijstje mee te nemen met alles dat een idee zou kunnen zijn en alles dat je eventueel wel leuk zou vinden. Bekijk het zo: hoe meer mogelijkheden jij in je hoofd open laat, hoe meer opties de tatoeëerder heeft om een geslaagd nieuw ontwerp te maken.

Ook is het belangrijk om van tevoren goed met de tatoeëerder te praten en te bespreken wat er mogelijk is. Zo geef je de tatoeëerder de ruimte om te luisteren naar jouw wensen, maar daarbij ook eerlijk te kunnen zijn over wat er wel en niet kan. Alle organische vormen – vogels, bloemen, veren, bloesembladeren – kunnen meestal goed gebruikt worden voor het nieuwe ontwerp, omdat dit makkelijk aan te passen is aan de vorm van de oorspronkelijke ink. Moeilijk, haast onmogelijk zelfs, is het maken van cover-up van een portret.

Tot slot is het aan te raden het boek van de tatoeëerder van tevoren te bekijken om te zien welke cover-ups hij of zij eventueel al gezet heeft. Het is, zeker bij een cover-up, erg belangrijk een goede keuze te maken. Niet in de eerste plaats omdat een cover-up een stuk duurder is dan een "gewone" tattoo, maar ook omdat het qua tatoeëren meer tijd kost en meestal ook twee keer gezet moet worden, zeker als de bestaande tattoo erg donker is.