Verzorging Tattoo verzorgingTattoo zalfTattoo folie en verbandDe tattoo schoonmakenWaar moet ik op letten na het zetten van een tattoo?Kledingadvies na het zetten van een tattoo
Genezing Brandend gevoel na het zetten van een tattooJeukend gevoel na het zetten van een tattooVervellen en korstjesOntstoken tattoos
Onderhouden Tattoo onderhoudenTattoo bijwerkenCover-up tattoo
Verwijderen Tattoo verwijderen
Jacqueline Seesink

Tattoo verwijderen

Gepubliceerd op 8 januari 2015 · 11.441 keer bekeken

Tatoeages en daarmee ook het verwijderen van een tattoo is in een rap tempo populair geworden. De meeste mensen laten op jonge leeftijd een tattoo plaatsen omdat zij dit mooi vinden. Anderen laten een tattoo zetten die voor hen een speciale betekenis heeft. Het komt voor dat mensen een tatoeage op een gegeven moment niet meer mooi vinden, niet meer in hun levensstijl vinden passen of de betekenis van de tatoeage niet meer op hun lichaam willen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tattoo met de naam van een ex.

Geschiedenis en recente ontwikkelingen

Tot voor kort was het niet mogelijk om tatoeages volledig en zonder littekens te verwijderen. Dankzij de komst van revolutionaire lasers zoals de PicoWay kunnen tatoeages zonder littekens volledig verwijderd worden. Dit kan echter alleen door gebruik te maken van verschillende type lasers.

Helaas is er slechts een beperkt aanbod aan klinieken die met kwalitatief goede lasers werken. Men ziet vaak dat er in bepaalde klinieken gewerkt wordt met andere of met achterhaalde methoden of met verouderde of verkeerde lasersystemen die niet efficiënt en betrouwbaar zijn. Vaak met littekens of pigmentverstoring tot gevolg! Tattoos dienen enkel uitsluitend behandeld te worden met daarvoor specifieke laserapparatuur.

Consult

Voorafgaand aan de behandeling vindt er altijd een vrijblijvend informatief gesprek plaats. Hierin wordt de behandeling en procedure uitgelegd, een inschatting gemaakt van het aantal benodigde behandelingen en een prijsofferte gegeven. Indien gewenst kan de eerste behandeling direct na het consult plaatsvinden. Je dient dit vooraf bij de kliniek kenbaar te maken.

Laserbehandeling versus chirurgisch verwijderen

Er zijn twee methoden om een tatoeage te verwijderen: door middel van een laserbehandeling of het operatief verwijderen. Het grootste verschil tussen deze twee methoden is dat middels de lasertechniek tatoeages zonder littekens geheel verwijderd kunnen worden en dat er bij het operatief verwijderen een litteken achterblijft. Een laserbehandeling kan ook ideaal zijn ter voorbereiding op een cover-up. Wanneer een laserbehandeling ter voorbereiding op een cover-up wordt gedaan, gaat dit altijd in overleg met de tatoeëerder. Hij/zij geeft uiteindelijk aan of de tattoo ver genoeg vervaagd is om een nieuwe tatoeage te kunnen plaatsen. Gemiddeld zijn er 3 tot 6 behandelingen nodig voor er een cover-up gedaan kan worden. Dit verschilt uiteraard per tattoo. Kleinere tatoeages kunnen operatief verwijderd worden. Het voordeel ten opzichte van een laserbehandeling is dat je in één keer af bent van de tattoo.

De laserbehandeling

Gemiddeld zijn er met de PicoWay laser gemiddeld 5 tot circa 10 laserbehandelingen nodig om een tatoeage te verwijderen. Bij andere lasers moet u rekening houden met gemiddeld 10 à 15+ behandelingen. Hoe dikker de tattoo gezet is, hoe langer het duurt voordat deze verdwenen is. Een goede kliniek probeert echter altijd om met het minimale aantal behandelingen het maximale resultaat te behalen. Hiervoor is het noodzakelijk dat de huid tijdens de behandeling niet beschadigt en na de behandeling voldoende rust krijgt om te herstellen. Eveneens dient het lichaam voldoende tijd te krijgen om de inkt op natuurlijke wijze uit het lichaam af te voeren. Het advies is daarom minimaal 2 maanden rust te nemen tussen twee behandelingen in.

PicoWay

Op dit moment wordt met de PicoWay (korte puls) laser de beste resultaten behaald. Deze staat garant voor een minimum aan ongemak of bijwerkingen. De laser produceert een zeer smalle lichtbundel waardoor secuur en met precisie gewerkt en gericht wordt. De lichtbundel van de PicoWay laser gaat door de epidermis" of wel bovenste huidlaag heen en bereikt op ongeveer 1,5 à 2 mm diepte de ingekapselde inkt. De zeer korte laserimpuls, van slechts 350-450 picoseconden, veroorzaakt een explosie van energie in de inkt van de tatoeage, waardoor de inkt met een krachtige schokgolf uit elkaar wordt geslagen. Nano- en picoseconden lasers van andere merken maken gebruik van 100% thermische energie om de inkt te verpulveren. De verpulvering vindt bij de PicoWay laser plaats door 70% mechanische energie. Mechanische energie heeft als voordeel dat er bijna geen warmte wordt opgewekt, waardoor er minder kans is op verbranding. 

Is de duur van de laserimpuls te lang, dan wordt ook de huid te veel verwarmd (het grootste probleem bij oudere en andere type lasers). Door het laser shot wordt de inkapseling van de inktdeeltjes opengebroken, de inktdeeltjes worden hierdoor steeds verder vergruist in zeer kleine deeltjes. Hoe kleiner de deeltjes, hoe sneller het lichaam deze de komende weken kan afvoeren. PicoWay is in staat de inktdeeltjes te verpulveren tot het allerkleinste deeltje dan tot nu toe mogelijk was. 

Chirurgisch verwijderen

De operatieve verwijdering van een tatoeage betreft een relatief eenvoudige chirurgische ingreep. Onder plaatselijke verdoving neemt de chirurg een stuk huid weg, inclusief de laag waar de inkt zich bevindt. Gemiddeld kunnen reepjes huid tot 2 cm breed weggenomen worden, afhankelijk van de locatie en de elasticiteit van het huidweefsel. Voor grotere tatoeages kun je zo mogelijk overwegen om de behandeling na 3 maanden te herhalen.

Risico's

In principe is het laseren of operatief verwijderen van een tattoo een veilige behandeling, mits uitgevoerd door een professional met KP-registratie. Na een laserbehandeling kan er roodheid en een branderig gevoel ontstaan gedurende 24 tot 48 uur. Dit is een normale reactie op de behandeling.

Let wel op: er bestaat bij de laserbehandeling een kleine kans op:

 • Langdurige roodheid, tot ongeveer 1 week.
 • Over- of onderpigmentatie, in het bijzonder bij blootstelling aan UV-straling
 • Oogbeschadiging bij onvoldoende bescherming gedurende de behandeling. Het dragen van een beschermingsbril is daarom verplicht.

Complicaties die bij het chirurgisch verwijderen van tatoeages kunnen optreden zijn:

 • Ontsierende of verdikte littekens.
 • De kans op infectiegevaar.

Na de behandeling

Tijdens de laserbehandeling treedt er tijdelijk een witte verkleuring van de huid op. Dit tijdelijke onschuldige neveneffect heet "snow". Deze verdwijnt binnen 15 minuten na de behandeling. Er treedt ook een lichte roodheid en zwelling op. Dit trekt sneller weg door de huid tijdens en na de behandeling te koelen.

Na de laserbehandeling dien je de zon of zonnebank geheel te vermijden. Daarnaast dient men de eerste drie tot vier weken na de behandeling de huid goed te beschermen met een sunblock of, beter nog, de tatoeage af te plakken wanneer deze toch in de zon komt. Dit alles gaat uiteraard ook op voor de zonnebank.

De wond die is ontstaan door het operatief verwijderen van de tatoeage, herstelt volledig in zo'n 3 tot 6 weken. Er mag na de behandeling niet teveel gebukt, getild of gesjouwd worden. Daarnaast dient het litteken met UV-protectie gedurende een halfjaar beschermd te worden.

Resultaat

Voor het behalen van een goed resultaat zonder huidbeschadigingen:

 • Moet een tattoo minimaal 6 maanden oud zijn voordat deze behandeld kan worden. De huid moet namelijk eerst helemaal genezen zijn.
 • Is een rusttijd van minimaal 2 maanden tussen de behandelingen essentieel.
 • Is het van groot belang de huid zo min mogelijk te belasten met de laser. Het lichaam heeft de 2 maanden nodig om de vergruisde deeltjes op te ruimen. De tatoeage zal niet eerder verdwijnen als de laserbehandelingen elkaar sneller opvolgen. 
 • Bedraagt de gemiddelde verwijdertijd van een tatoeage met de PicoWay laser circa 5 laserbehandelingen per jaar. Het verwijderen van een professioneel gezette tatoeage duurde met traditionele lasers gemiddeld 3 à 4 jaar. Het maakt hierbij niet uit of de tatoeage groot of klein is. De dikte van de inktlaag die onder de huid is aangebracht bepaalt de tijdsduur (schaduwwerk is een dun laagje, een cover-up tattoo of tribal is vaak extra dik gezet).
 • Is het goed te weten dat de kleuren groen en hemelsblauw gezien worden als 'probleem' kleuren. Echter, er zijn enkele klinieken die dit probleemloos kunnen behandelen.
 • Is het belangrijk dat de gekozen kliniek met verschillende lasers werkt.
 • Wordt het gebruik van Ruby lasers, Medlite Yag, Lynton en de Sinon Ruby lasers afgeraden, omdat deze lasers bijna altijd littekens en pigmentverstoringen (zoals witte vlekken) in de huid achterlaten.

Vergoeding verzekering

Prijzen voor het verwijderen van een tattoo door middel van de lasertechniek wordt bepaald op basis van de grootte van de tatoeage. De prijsindicatie voor een laserbehandeling is vanaf €70,- per behandeling en voor een chirurgische behandeling zijn de kosten vanaf €500,-. Een laser tatoeage behandeling of het operatief verwijderen van een tatoeage wordt helaas niet vergoed door de zorgverzekering.