Verzorging Tattoo verzorgingTattoo zalfTattoo folie en verbandDe tattoo schoonmakenWaar moet ik op letten na het zetten van een tattoo?Kledingadvies na het zetten van een tattoo
Genezing Brandend gevoel na het zetten van een tattooJeukend gevoel na het zetten van een tattooVervellen en korstjesOntstoken tattoos
Onderhouden Tattoo onderhoudenTattoo bijwerkenCover-up tattoo
Verwijderen Tattoo verwijderen
Sylvia Schraven

Tattoo verzorging

Gepubliceerd op 18 april 2016 · 27.891 keer bekeken

Dus jij hebt een fantastische nieuwe tattoo waarop je uiteraard heel trots bent…. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw nieuwe trots ook mooi geneest? Hieronder enkele punten waarop je kunt letten, zodat jouw tattoo de zorg krijgt die deze verdient.

Folie/Afdekplastic

Nadat jouw tattoo is gezet, en je jouw nieuwe aanwinst in de spiegel hebt mogen bewonderen, zal de artiest jouw tattoo inpakken met folie of afdekplastic. Dit is om de tattoo wond te beschermen tegen vuil en beschadiging in de tijd dat je naar huis reist. Het folie kan je het best tenminste 2 uur laten zitten. Zodra deze tijd verstreken is, kan je het folie verwijderen en de tattoo met water wassen.

Let er wel op dat je, voordat je de tattoo gaat verzorgen, je handen eerst goed wast met een antibacteriële zeep. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Unicura zeep.  Je wilt uiteraard geen bacteriën van jouw handen in de tattoo wond smeren. Handen wassen is tijdens de geneestijd dan ook een heel belangrijk onderdeel van de verzorging. Nadat je jouw handen hebt gewassen, het folie hebt verwijderd en met lauw water de tattoo hebt gewassen heb je voor de eerste dag alles gedaan om jouw tattoo goed te verzorgen. Vanaf de volgende ochtend begin je met smeren.

Wassen en douchen

De dag nadat jouw tattoo is gezet begint eigenlijk het echte werk pas. Het wassen van de tattoo wond is belangrijk om irritaties en infecties tegen te gaan. Het is dan ook belangrijk dat je dit in ieder geval ’s ochtends en ’s avonds doet.

Douchen is gewoon mogelijk. Afhankelijk van de plaats waar jouw tattoo is gezet is er soms wel wat voorzichtigheid geboden. De meeste douchegel en shampoo bevat namelijk parfum. Dit kan ervoor zorgen dat de inkt van jouw tattoo aangetast word. Heb jij een tattoo die op een plek zit waarbij shampoo langs de tatoeage wond loopt? Was dan je haar tijdens de genezingstijd even onder de kraan i.p.v. in de douche. Overstappen op babyshampoo is ook een optie. Voor wat betreft de douche gel; gebruik iets dat ph neutraal en vrij van parfum is. Het liefst nog een anti-bacteriële zeep (bijvoorbeeld Unicura). Smeer na het douchen geen bodylotion op de tatoeage wond. Ook dit bevat vaak parfum. De tatoeage wond dient enkel met Bepanthen ingesmeerd te worden.

Insmeren

De dag nadat jouw tattoo is gezet, dien je met smeren te beginnen. De GGD raadt hiervoor Bepanthen Zalf aan. Er wordt wel eens gezegd dat Vaseline ook geschikt is, maar door de samenstelling van Vaseline kan de huid niet ademen, en geneest de wond dus uiteindelijk minder snel. Er is van Bepanthen behalve (baby)zalf ook crème te koop. Gebruik de zalf, en niet de crème. De zalf is wat vetter, de crème trekt te snel in de huid waardoor je uiteindelijk veel vaker moet smeren.

Je dient de tattoo minimaal 3 keer per dag in te smeren, vaker mag. Let er wel op dat je het niet dik, maar dun smeert. Dit is beter voor je tattoo en voor je kleding. In de loop van de genezingstijd gaat de tattoo jeuken. Wat extra insmeren in deze periode helpt de jeuk te verminderen. Ga nooit aan de wond krabben om beschadiging te voorkomen.

Sporten

Kijk goed uit met sporten tijdens de geneestijd. Bij de meeste sporten volstaat het om voor het sporten de tattoo goed in te smeren en na het sporten de tattoo goed af te wassen en opnieuw in te smeren. Doe je aan een contactsport (zoals een vechtsport, maar ook bijvoorbeeld volleybal) vraag dan voor de zekerheid aan jouw artiest hoe je dit het beste kan aanpakken. Hij of zij zal jou dan van goed advies kunnen voorzien. In het ergste geval zal aangeraden worden om de eerste week niet te sporten.

Zonnen/Zonnebank

Dit is simpel tijdens de genezingstijd: Nee, nee en nog duizend keer nee! Nadat de tattoo is genezen is het gebruik van een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor sterk aan te raden. Dit beschermt jouw tattoo tegen de UV straling van de zon (of zonnebank) en voorkomt zo verkleuringen.

Sauna en zwemmen

Ook voor de sauna of het zwembad geldt tijdens de genezingstijd: absoluut niet doen! Na de genezingstijd is het uiteraard wel gewoon mogelijk om te zwemmen of naar de sauna te gaan.

Wat moet ik doen als mijn tatoeage niet goed geneest?

Mocht je ondanks jouw goede verzorging toch denken dat de wond niet goed geneest, neem dan contact op met jouw artiest. 

Neem bij extreme roodheid, extreme zwelling, bloedingen en pussen, kleurveranderingen of erge pijn van de wond contact op met jouw huisarts. Hij of zij kan in het ergste geval een antibiotica kuur voorschrijven om de ontsteking tegen te gaan.

Waar moet ik extra op letten tijdens de geneestijd?

 

  • Druppel NOOIT desinfectiemiddelen in de wond. (Betadine/Sterilon etc.)
  • Draag geen vuile kleding over de wond.
  • Draag geen strakke kleding die kan gaan schuren.
  • Niet krabben aan de tatoeage!
  • Doe geen pleisters of verband over de wond.

Als je twijfelt of je iets wel of niet kan doen, vraag dan vooral jouw artiest om advies.

Nacontrole

Veel artiesten vragen of je binnen een bepaalde periode terug komt naar de shop. Dit omdat de artiest dan kan zien of de genezing goed is verlopen. Vaak hebben artiesten een éénmalige bijwerkafspraak mocht dit nodig zijn. Vraag dan ook na het zetten van de tattoo welke richtlijnen jouw artiest hierbij hanteert.