Tattoo letters Lettering tattoosSierlettersTattoo tekstenLijst met tattoo tekstenChinese tekensJapanse tekens
Dieren tattoos Butterfly tattooBird tattooEagle tattooKoi karper tattooSnake tattooCat tattooScorpion tattooTiger tattoo
Bloemen tattoos Bloemen tattooRoos tattooKersebloesem tattooLotus tattoo
Meer tattoo stijlen Dotwork tattooPolynesian tattooTribal tattooMaori tattooJapanse tattooAbstracte tattoosChinese tattooCeltic tattooOld school tattooBlack and Grey tattooTibetaanse tattooSak Yant tattooSeal TattooGeisha tattooHaida tattooSamoan tattooTattoos van de Marquesaseilanden3D tattooGlitter tattooGlow in the dark tattoo
Meer tattoo soorten Dragon tattooAngel tattooInifinity tattooZwaluw tattooCross tattooStar tattooSkull tattooPhoenix tattooYing yang tattooAnker tattooLove tattooVrouwelijke tattooVeer tattooPortret tattooSterrenbeeld tattooIndian tattooArmband tattooRing tattooSamurai tattoo
Thomas Acid

Abstracte tattoos

Gepubliceerd op 27 januari 2014 · 13.278 keer bekeken

"Non-figuratieve kunst. Kunst waarin geen duidelijke verwijzingen naar onderwerpen uit de omringende wereld te herkennen zijn. Oók al heeft de kunstenaar aan het werk een titel uit de werkelijkheid meegegeven. Het gaat dan om lijnen, vlakken, punten, kleuren en licht, ruimte en vormen in een bepaalde kunstzinnige ordening."

Dit is de definitie van abstracte kunst. Iets dat nergens op lijkt qua herkenbare afbeeldingen, maar waar toch ontzettend veel gevoel en emotie in kan zitten. In de kunst van het tatoeëren betekent dit een uniek stukje creatie op je lichaam, met als doel versiering of toch een intens persoonlijk verhaal. Emotie en beweging zijn de twee grootste factoren als het op abstracte tattoos aankomt.

Abstractie is een breed begrip, een gigantische term voor iets dat eigenlijk niets is. Abstractie staat gelijk aan niets dat simpel te definiëren valt. Het is vrij ongekend in de gebruikelijke tattoowereld, waarbij traditie en herkenbaarheid de hoofdrol spelen. Het komt vaker voor dat schilders een non-figuratieve stijl hebben.

In de tatoeëerkunst ligt het net even anders. Abstracte tattoos zijn vaak wel tatoeages, maar zonder enige vorm van herkenning. Het ambacht kent een zeer rijke historie en traditie. Het komt ongetwijfeld voor dat deze hier en daar terug te zien zijn in een bepaald werk. Dit zorgt er ook voor dat de abstracte tatoeëerkunst onder te verdelen is. Het meeste vloeit voort uit het traditionele tatoeëren, met traditie gebonden technieken. Om duidelijkheid te scheppen volgt een korte uitleg.

Traditional Abstract

Traditional Abstract is de meest voorkomende stijl van abstracte tatoeages, waarbij traditionele tattoos gecombineerd worden met hier en daar een vreemde vorm of iets dat net even anders is. Abstract is te combineren met elke andere stijl. Vaak is er zelfs geen andere optie. Omdat de essentie van het abstracte nog zo ongekend is, leveren klanten vaak standaard referentiemateriaal aan. Dit willen ze dan omtoveren tot iets dat meer sprekend is, iets dat meer gevoel teweeg brengt. Dan ben je bij abstract werk aan het juiste adres. Zo bezit een gespecialiseerde artiest altijd een goede kennis van de traditionele basis, waardoor er een goede mix ontstaat van traditioneel en abstract.

Tradtionele Mayan-tattoo in een vernieuwend abstract jasjeOp deze foto is een tradtionele Mayan-tattoo te zien, in een abstract jasje gestoken Digitaal gecreëerd patroon, omgezet naar organische vorm

Graphic

Grafische abstractie uitgevoerd als tattoo op het lichaam is ook een veel voorkomende stijl op dit moment. Dit komt vaak al iets meer in de richting van de pure essentie van abstractie. Hier en daar vaak wel wat herkenbare figuratieve items, maar over het algemeen zijn het indrukwekkende composities die soms digitaal overkomen en geen vaste vorm of doel hebben. Composities die op de computer uitgewerkt zijn en perfect op het lichaam passen, m.b.t. plaatsing en persoonlijkheid. Zo wordt iets digitaals toch organisch en begint het een eigen leven te krijgen.

Minimal

Onder de noemer "less is more" zijn er vandaag de dag een aantal artiesten die erg minimalistisch werken. Zo creëert men een explosie van contrast met behulp van een aantal lijnen en hier en daar eventueel een steunkleur. De artiest houdt vaak geen rekening met barrières op het lichaam (handen en nek worden meegenomen als dat nodig is). Het zijn vaak grote tattoos die toch erg simpel ogen, maar intens zijn in de uitwerking. Perfect lijnwerk is essentieel. Hoe strakker, hoe beter. De rest is puur op gevoel.

Minimalistisch lijnwerk, maar toch een erg herkenbare vormMinimalistisch lijnwerk, maar toch een erg herkenbare vorm

Geometry

Geometry is een mix tussen grafisch en authentiek. Denk aan bijvoorbeeld mandala's: patronen en vaak wat traditionelere elementen. De techniek die hierbij af en toe gebruikt wordt, is de dotwork-manier van tatoeëren. Het zorgt voor een mooi balans tussen grafisch strakke lijnen en patronen, gemixt met een authentieke sfeer en veel detail. Er zijn veel artiesten die op deze manier werken. Zo denk ik ook dat dit de meest voorkomende onderverdeling is van abstract, afgezien van de Traditional Abstract-stijl.

Geometrisch dotwork-patroonElegant maar toch aanwezig, daarnaast vrij figuratiefLinks: tatoeage gezet in een geometrisch dotwork-patroon. Rechts: spreekt voor zich; elegant maar toch aanwezig, en daarnaast vrij figuratief.

Paint

Groepering voor water- en olieverf-tatoeages. Een techniek die heel subtiel oogt, alsof er met een penseel op het lichaam is geschilderd. Deze stijl hoort ook zeer zeker bij het toegankelijke abstracte werk, vaak omdat het meer vlekken zijn dan echt figuratieve afbeeldingen. Dit effect wordt ook het meeste gecombineerd met de meer traditionele tattoos. Subtiel lijnwerk met regelmatig wat vlekken op de voor- en achtergrond. Deze stijl is tegenwoordig erg populair onder de dames; de heren gaan toch vaak voor iets "stoerders".

Er zijn veel mensen die bij mij aankloppen voor puur abstract werk, maar over het algemeen gaat het om de stijlen hierboven. Persoonlijk denk ik dat dit komt doordat de mens zich steeds meer "open" begint te voelen en dat mensen snakken naar vernieuwing. Ook is het een smaakkwestie, want niet iedereen kan puur abstract werk in de non-figuratieve versie waarderen. De tijd zal het leren. Sowieso ben ik erg tevreden met de klanten die werk van mij willen, in welke abstracte vorm dan ook. Ik zal in de komende jaren nog veel onderzoek doen en keihard werken, totdat ik elke abstracte onderverdeling tot in perfectie beheers.

"Ikzelf als abstracte artiest leef anders en ik breng het leven anders in beeld. Een open-mind is vereist bij het maken, bezichtigen en krijgen van abstract werk!"

– Thomas Acid