Tattoo letters Lettering tattoosSierlettersTattoo tekstenLijst met tattoo tekstenChinese tekensJapanse tekens
Dieren tattoos Butterfly tattooBird tattooEagle tattooKoi karper tattooSnake tattooCat tattooScorpion tattooTiger tattoo
Bloemen tattoos Bloemen tattooRoos tattooKersebloesem tattooLotus tattoo
Meer tattoo stijlen Dotwork tattooPolynesian tattooTribal tattooMaori tattooJapanse tattooAbstracte tattoosChinese tattooCeltic tattooOld school tattooBlack and Grey tattooTibetaanse tattooSak Yant tattooSeal TattooGeisha tattooHaida tattooSamoan tattooTattoos van de Marquesaseilanden3D tattooGlitter tattooGlow in the dark tattoo
Meer tattoo soorten Dragon tattooAngel tattooInifinity tattooZwaluw tattooCross tattooStar tattooSkull tattooPhoenix tattooYing yang tattooAnker tattooLove tattooVrouwelijke tattooVeer tattooPortret tattooSterrenbeeld tattooIndian tattooArmband tattooRing tattooSamurai tattoo
Tim Sanders

Black and Grey tattoo

Gepubliceerd op 27 januari 2014 · 23.982 keer bekeken

Wat is "Black and Grey" nu precies?

Zoals de naam eigenlijk al zegt, is Black and Grey een tatoeage waarin geen kleur wordt gebruikt. Maar, let op: niet alle zwart-wittatoeages vallen onder deze noemer. Tribal tattoos of teksten zonder kleur zouden dan ook de naam Black and Grey mogen hebben. In principe klopt dit wel, maar de term "Black and Grey" wordt in de tattoowereld hoofdzakelijk gebruikt om een stijl aan te geven.

Wanneer een klant een tattoo studio binnenkomt, en er wordt een ontwerp besproken, is al snel een van de eerste vragen: Black and Grey of in kleur? De keuze voor Black and Grey of kleur is voor veel mensen een makkelijke; je gaat puur op gevoel af! Een jongedame die haar hele huis heeft ingericht in felle bonte kleuren zal dat ook eerder persoonlijk uitten in haar kleding en tatoeage. Dat terwijl de "metalhead" eerder zal gaan voor een stijl die beter bij zijn persoonlijkheid past. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk!

Naar je eigen gevoel luisteren is het belangrijkste wat je kunt doen wanneer je besluit een tatoeage te nemen. Of het nu gaat om een klein lettertje of een hele rug vol!

Hoe komt een Black and Grey tatoeage tot stand?

Een Black and Grey tatoeage wordt opgebouwd in verschillende gradaties van zwart en grijs. In sommige gevallen wordt er een zwarte omlijning gebruikt (outline) en dit zie je meer terug bij het semirealisme. Bij fotorealistische tatoeages worden er zelden outlines gebruikt.

Om deze gradaties in zwart en grijs te krijgen, wordt er vaak gewerkt met de zogenaamde waterschaduw. Dit is een techniek die al bijna zo oud is als het tatoeëren zelf. De standaard zwarte tattoo inkt wordt verdund met een speciale vloeistof. Vroeger werd daar vaak rozenwater voor gebruikt, vandaar de naam. Dit is een techniek die tijd kost om onder de knie te krijgen. Niet alleen om de juiste verhouding te krijgen en daarmee de perfecte schaduw/grijstint, maar er komt duidelijk meer bij kijken! Wanneer er met waterschaduw wordt gewerkt, is het belangrijk om als artiest te weten hoe de inkt reageert in de huid. Het ligt aan de mengverhouding hoe licht de tatoeage geneest. Een Black and Grey tatoeage zal vaak ook veel lichter genezen dan tatoeages van andere stijlen.

Black and Grey realisme wordt over het algemeen als één van de moeilijkere stijlen gezienOm gradaties in zwart en grijs te krijgen, wordt er vaak met waterschaduw gewerkt Over het algemeen wordt het Black and Grey realisme als één van de moeilijkere stijlen van het tatoeëren gezien. De tatoeages van tegenwoordig vinden hun oorsprong over de hele wereld en bijna elk continent heeft wel een tattoocultuur (in de breedste zin). Tegenwoordig zie je dat de beste ontwerpen en stijlen worden samengevoegd met de technologie van nu om de mooiste tatoeages te maken. Stijlen worden gemixt en bijna iedere artiest heeft wel zijn of haar persoonlijke voorkeur van stijl of techniek. Dat zorgt ervoor dat er een ruim spectrum aan tatoeages, stijlen en technieken beschikbaar is zonder dat je er de halve wereld voor hoeft af te reizen.

Oorsprong Black and Grey

Ook Black and Grey vindt zijn oorsprong in verschillende landen en tijden. De meest bekende en populaire oorsprong is de gevangenis, voornamelijk vanuit de westkust van de Verenigde Staten.

Black and Grey is ontstaan uit gebrek aan kleurpigment (inkt) en materialen. De tatoeages werden gezet met een enkele naald (vaak een snaar van een gitaar) of er werden zelf tattoomachines gebouwd van tondeuses of onderdelen van bijvoorbeeld een cassettespeler. De afbeeldingen die werden getatoeëerd waren zelf getekend en verzonnen. Meestal waren het kleine levensverhalen over het straatleven, criminaliteit en het leven binnen de gevangenis. Ook religieuze afbeeldingen en de dood (skulls, "grim reaper" etc.) waren en zijn nog steeds erg populair.

Dit is Black and Grey in een notendop! Natuurlijk is er nog zoveel meer over deze stijl te vertellen, dat het onmogelijk is om dit in een klein stukje te verwerken. Ook zijn de meningen verdeeld over de verschillende stijlen en hun herkomst.

Tips

Mocht je interesse hebben om een Black and Grey tatoeage te laten zetten, doe dan goed je huiswerk. Loop verschillende studio’s binnen en wees niet bang om je vragen te stellen; advies kost immers niets. Kijk goed in de portfolio’s van de artiesten en neem de moeite om een stukje te reizen! Nederland is klein en er is enorm veel talent te vinden in ons kleine kikkerlandje.

Ook bij het tatoeëren is het "schoenmaker blijf bij je leest" principe van toepassing. Het kan zijn dat de tatoeëerder bij jou in de buurt een heel mooi stukje tekst heeft gezet bij een vriend of vriendin. Dit betekent echter niet dat hij een portret net zo mooi kan zetten! Een goede artiest zal je altijd doorverwijzen naar een ander wanneer hij van zichzelf weet dat het niet zijn "ding" of stijl is. Let wel op: voor zoveel talent als wij hebben in Nederland, zijn er 3 keer meer "prutsers"!

Wees ook vooral niet te ongeduldig en spaar gerust even door. Schrik niet van een lange wachtlijst; die is er niet voor niets! Een tatoeage heb je dan ook voor de rest van je leven! Denk goed na, en bij twijfel nooit doen!

Wanneer je geïnteresseerd bent in Black & Grey tattoos, dan raad ik je de film Tattoo Nation aan. Op www.tattoonation.com is meer informatie over deze film te vinden.