Tattoo letters Lettering tattoosSierlettersTattoo tekstenLijst met tattoo tekstenChinese tekensJapanse tekens
Dieren tattoos Butterfly tattooBird tattooEagle tattooKoi karper tattooSnake tattooCat tattooScorpion tattooTiger tattoo
Bloemen tattoos Bloemen tattooRoos tattooKersebloesem tattooLotus tattoo
Meer tattoo stijlen Dotwork tattooPolynesian tattooTribal tattooMaori tattooJapanse tattooAbstracte tattoosChinese tattooCeltic tattooOld school tattooBlack and Grey tattooTibetaanse tattooSak Yant tattooSeal TattooGeisha tattooHaida tattooSamoan tattooTattoos van de Marquesaseilanden3D tattooGlitter tattooGlow in the dark tattoo
Meer tattoo soorten Dragon tattooAngel tattooInifinity tattooZwaluw tattooCross tattooStar tattooSkull tattooPhoenix tattooYing yang tattooAnker tattooLove tattooVrouwelijke tattooVeer tattooPortret tattooSterrenbeeld tattooIndian tattooArmband tattooRing tattooSamurai tattoo

Skull tattoo

Gepubliceerd op 23 april 2018 · 38.797 keer bekeken

Skull tattoos kun je eigenlijk in twee verschillende varianten onderverdelen. De “sugar skull” en de “traditionele skull”.

De sugar skull

De sugar skull vind zijn oorsprong in Mexico. Dit zijn versierde doodshoofden die gemaakt worden voor de dag van de doden (Dia de Los Muertos). Deze dag is, zoals bij ons bijvoorbeeld Pasen, Pinksteren en Kerst, een officiële feestdag. De naam "sugars kull" geeft eigenlijk al aan dat deze traditioneel van suiker worden gemaakt, waarna deze van versieringen worden voorzien. Echter zijn de sugar skulls niet voor de consumptie bedoeld.

Veel mensen vinden een "skull" tattoo een luguber iets. Dit is eigenlijk niet terecht. De sugar skull vind namelijk zijn oorspronkelijke betekenis in het herdenken van een overleden persoon. Om zo zijn of haar nagedachtenis in eren te houden. Ook kan het betekenen dat men aangeeft sterfelijk te zijn en dat het daarom belangrijk is dankbaar te zijn en te genieten van het leven dat je hebt.

Door de kleurrijke versieringen (met onder andere bloemen en hartjes) zien sugar skulls er naar mijn mening dan ook eerder vrolijk als luguber of doods uit. De sugar skull kom je regelmatig op posters en dergelijke tegen, en is uiteraard ook een populair tattoo voorbeeld.

Een sugar skull met kleurrijke versieringenSugar skulls worden vaak kleurrijk versierd

De traditionele skull

De wat traditionelere skull tattoo is qua betekenis eigenlijk ook niet zo luguber als men vaak in eerste instantie doet vermoeden. In de hedendaagse tatoeages zijn er zelfs dusdanig veel verschillende varianten, dat er zelfs grappige skulls zijn ontstaan. Hier zijn de typische cartooneske skulls, zoals een Hello Kitty skull, een goed voorbeeld van.

In de oudheid staat de schedel symbool voor grote verandering, in plaats van voor dood of gevaar. Schedeltattoos kunnen ook gezien worden als bescherming, kracht, macht of om aan te geven dat je een moeilijke periode hebt afgesloten of overwonnen. Ook kan een schedel staan voor triomf. In vroegere tijden werden mensen namelijk vaak onthoofd. Het hoofd (de skull) werd dan gebruikt om te bewijzen dat iemand daadwerkelijk dood was.

Een traditionele skull tattooEen cartooneske Hello Kitty skullEen traditionele skull en een cartooneske Hello Kitty skull

In het christelijk geloof betekent een skull afbeelding, berouw, menselijke ijdelheid en eeuwigheid. Kruipt er echter een slang uit een van de oogkassen, dan verandert de betekenis naar kennis en onsterfelijkheid.

Schedel tattoos voor vrouwen betekenen vaak dat ze niet bang zijn voor de dood. Als de schedel wordt gecombineerd met kruizen of rozen, kan het echter de strijd van de ziel, de opstanding en de eeuwigheid vertegenwoordigen.

Welk persoonlijk verhaal je zelf geeft aan je eigen skull is natuurlijk helemaal aan jou. Of je er nu een van de bovenstaande betekenissen aan geeft of omdat je een skull gewoon een mooie tattoo vindt, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Er is in ieder geval zeer veel mogelijk tijdens het tatoeëren van een skull tattoo.