Tattoo letters Lettering tattoosSierlettersTattoo tekstenLijst met tattoo tekstenChinese tekensJapanse tekens
Dieren tattoos Butterfly tattooBird tattooEagle tattooKoi karper tattooSnake tattooCat tattooScorpion tattooTiger tattoo
Bloemen tattoos Bloemen tattooRoos tattooKersebloesem tattooLotus tattoo
Meer tattoo stijlen Dotwork tattooPolynesian tattooTribal tattooMaori tattooJapanse tattooAbstracte tattoosChinese tattooCeltic tattooOld school tattooBlack and Grey tattooTibetaanse tattooSak Yant tattooSeal TattooGeisha tattooHaida tattooSamoan tattooTattoos van de Marquesaseilanden3D tattooGlitter tattooGlow in the dark tattoo
Meer tattoo soorten Dragon tattooAngel tattooInifinity tattooZwaluw tattooCross tattooStar tattooSkull tattooPhoenix tattooYing yang tattooAnker tattooLove tattooVrouwelijke tattooVeer tattooPortret tattooSterrenbeeld tattooIndian tattooArmband tattooRing tattooSamurai tattoo
Igor Kampman

Tattoos van de Marquesaseilanden

Gepubliceerd op 11 juli 2016 · 11.970 keer bekeken

De Marquesaseilanden

Tijdens een reis van een aantal maanden door de Pacific kwam er een voor mij lang gekoesterde droom uit. Het leek alsof ik hier al eens eerder was geweest.

Nuku Hiva: één van de eilanden van het Markiezenarchipel, een eilandengroep in de Stille Oceaan/Frans Polynesië. Een ruig eiland met steile bergen, vulkanische pieken en bewoners die net zo imposant zijn als het eiland zelf.

Samen met mijn vriendin werden we opgenomen in de gemeenschap en zoals op veel eilanden in de Pacific kom je dan niets tekort en wordt er goed voor je gezorgd. We sliepen op het eiland in een trekkerstentje bij verschillende families op hun land en raakten daardoor met de mensen daar bevriend.

Op verschillende eilanden heb ik veel informatie en kennis verkregen doordat we echt met de mensen samenleefden en de dagelijkse dingen deden. Zoals vissen, jagen en eten bereiden waarmee je een wederzijds vertrouwen en respect opbouwt. Als tatoeëerder raakte ik geïnspireerd en ontstond er een beter begrip van dat waarmee je bezig bent.

De bewoners zijn zeer vriendelijk, trots en beschermen hun cultuur met alle redenen omdat er in de afgelopen 100 jaar flink misbruik is gemaakt van de eilanders.

Tattoos op de Marquesaseilanden

In het begin van de twintigste eeuw zijn de Marquesas-tattoos in kaart gebracht door een Duitse antropoloog. Hierdoor zijn hun tatoeages bekend geworden over de hele wereld en is deze stijl één van de meest herkenbare en verfijnde tribals die je kunt vinden.

Deze tatoeages zijn duizenden jaren oud en herkenbaar aan de zwarte vlakken die worden afgewisseld met lijnwerk en patronen. Hierdoor draagt elk individu een eigen verhaal op zijn lichaam.

Een tattoo van de Marquesaseilanden op iemands schouderEen tattoo van de Marquesaseilanden in sleeve vorm

De status binnen in de tribe kan aan de tattoo worden afgelezen: het schrikt de vijand af, verfraait het lichaam en de tattoo geeft tevens bescherming.

De patronen variëren per ontwerp, per persoon en kunnen verschillende betekenissen hebben. Veel onderwerpen, afbeeldingen en patronen zijn afgeleid uit de natuur, zoals dieren en planten. Hieraan kun je zien dat de bewoners met een veel respect en 'Mana' in harmonie leven met, en afhankelijk zijn van de natuur.

De tatau werd er met zelfgemaakte inkt en gereedschap ingetikt. Dit was een vrij pijnlijk en langdurig proces. De tattoo werd gezet met materialen die alleen op het eiland te vinden zijn, zoals botten van vogels, haaientanden, wilde zwijnentanden, schelpen, steen, hout, het schild van een schildpad etc.

Verschillende tatoeages afkomstig van de MarquesaseilandenHet leven op één van de Marquesaseilanden

 

"Elke keer als ik een ontwerp ga maken in een gerelateerde tattoo stijl, denk ik terug aan mijn reizen en vrienden in de Pacific en alle dingen die ik geleerd heb. Waardoor ik mijn uiterste best doe om met respect een ambassadeur te zijn voor hun tattoo cultuur."

 

Igor Kampman