Tattoo letters Lettering tattoosSierlettersTattoo tekstenLijst met tattoo tekstenChinese tekensJapanse tekens
Dieren tattoos Butterfly tattooBird tattooEagle tattooKoi karper tattooSnake tattooCat tattooScorpion tattooTiger tattoo
Bloemen tattoos Bloemen tattooRoos tattooKersebloesem tattooLotus tattoo
Meer tattoo stijlen Dotwork tattooPolynesian tattooTribal tattooMaori tattooJapanse tattooAbstracte tattoosChinese tattooCeltic tattooOld school tattooBlack and Grey tattooTibetaanse tattooSak Yant tattooSeal TattooGeisha tattooHaida tattooSamoan tattooTattoos van de Marquesaseilanden3D tattooGlitter tattooGlow in the dark tattoo
Meer tattoo soorten Dragon tattooAngel tattooInifinity tattooZwaluw tattooCross tattooStar tattooSkull tattooPhoenix tattooYing yang tattooAnker tattooLove tattooVrouwelijke tattooVeer tattooPortret tattooSterrenbeeld tattooIndian tattooArmband tattooRing tattooSamurai tattoo
Birgit

Tribal tattoo

Gepubliceerd op 27 januari 2014 · 22.328 keer bekeken

Het woord "tribal" betekent "stam". In vroegere tijden werd een tattoo om verschillende redenen gezet. Het gaf bijvoorbeeld aan tot welke stam, clan of familie je behoorde. Tribal is een verzamelnaam voor verschillende tribal stijlen. Deze tatoeages zijn van oorsprong zwarte tekeningen met meestal geometrische vormen en lijnen.

Geschiedenis van de tribal tattoo

Tatoeëren is al eeuwenoud. Door de vondst van Ötzi (de beroemde ijsmummie) kon men, naar aanleiding van zijn 57 tatoeages, zien dat zijn tattoos ongeveer 3500 jaar geleden waren gezet. Deze tattoos bestonden uit simpele lijnen, kruisjes en stippen.

Vroeger waren tattoos in landen zoals Afrika, Indonesië, India, Polynesië, Thailand, China, Japan en Nieuw-Guinea heel gebruikelijk. Het is per land en cultuur verschillend waarvoor tattoos dienden. Zo waren er bijvoorbeeld huwelijkstattoos, welke niet alleen als teken van verbintenis diende, maar ook om elkaar in het hiernamaals terug te vinden. In bepaalde stammen (tribes) werden pubers getatoeëerd voordat zij als volwassenen geaccepteerd werden. Daarnaast was een vrouw die de pijn van een tattoo niet kon verdagen ook nog niet klaar voor de pijn van een bevalling, en dus ook nog niet geschikt om te trouwen. Een jonge man die de pijn van een tattoo nog niet aankon werd nog niet geschikt bevonden voor de strijd en de jacht.

Veel tribal tattoos werden vroeger gezien als een bewijs van kracht of werden gedragen ter bescherming. De samenstelling en plaatsing van de motieven op het lichaam vormden een soort identiteitskaart. Men kon in één oogopslag zien hoe belangrijk iemand was of wat hij/zij had gepresteerd.

Tribals in andere werelddelen

In Nieuw-Zeeland leefden de Maori's. Zij werden vooral bekend door hun tatoeages in het gezicht, welke zowel bij de mannen als bij vrouwen werden aangebracht. Deze dienden voor het doorgeven van de tradities van de stam en voor de toegang van de ziel in het dodenrijk (een niet-getatoeëerde overledene vond nimmer rust in het dodenrijk). Tevens is het een statussymbool voor macht.

De inwoners van Samoa (Nieuw-Zeeland) tatoeëerden zich om zich van andere stammen te onderscheiden. Deze tattoos werden gezet vanaf de knie en werden doorgetrokken tot de navel. Tegenwoordig worden deze mooie, strakke lijnontwerpen ook op de rest van het lichaam geplaatst.

In Borneo (Zuidoost-Azië) leefden de Dajaks. Zij waren koppensnellers die op hun lichaam zowel hun stamtekens aanbrachten, als tattoos om moed en het aantal gesnelde koppen aan te duiden. Zo’n tattoo werd dan bijvoorbeeld op de keel aangebracht.

Een tattoo in het gezicht van een MaoriInwoners van Samoa hebben veelal tatoeages van de knie en tot de navelDajaks brachten vooral hun stamtekens aan op hun lichaamLinks: Een tattoo in het gezicht van een Maori. Midden: Inwoners van Samoa hebben veelal tatoeages van de knie en tot de navel. Rechts: Dajaks brachten vooral hun stamtekens aan op hun lichaam.

Tribal tattoos tegenwoordig

Tegenwoordig wordt er in het westen, waar de diepliggende betekenis van de tribal tatoeage veelal onbekend is, de nadruk op de schoonheid van de tattoo gelegd. Ongeveer tien jaar geleden waren bij vrouwen vooral tribal tattoos op de onderrug erg populair. Bij mannen was voornamelijk de tribal op de bovenarm in trek. De tribal op de onderrug is tegenwoordig echter uit de mode en daarom de laatste tijd minder populair.

De tribal op de onderug was bij vrouwen ooit populair, maar is tegenwoordig alweer uit de modeBij mannen is vooral de tribal op de bovenarm erg populairLinks: De tribal op de onderug was bij vrouwen ooit populair, maar is tegenwoordig alweer uit de mode. Rechts: Bij mannen is vooral de tribal op de bovenarm erg populair

Er zijn ook ontwerpen en plaatsen die tijd en afstand wel weten te overbruggen. De armband is daar een goed voorbeeld van. Als sieraad of als tatoeage is de armband een decoratie die de mens al draagt sinds de prehistorie. Dat zal altijd wel zo blijven, of het nu in het Verre Oosten, Afrika, Europa of Amerika is. Er zijn met de tijd wel veranderingen in het materiaal of het motief zichtbaar. De variaties met helder eenvoudig lijnwerk, tribal motieven of bloemen zijn eindeloos. Zo zie je de laatste tijd steeds meer mensen die meteen een sleeve (een volledig getatoeëerde arm) laten zetten.

Vandaag de dag worden er nog verschillende soorten tribal tattoos gezet. Let vooral op het strakke lijnwerk van de tatoeëerder en de balans in zijn of haar ontwerp. Ook de niet-getatoeëerde huid speelt hierbij een belangrijke rol. Strakke lijnen zetten is immers een kunst en vergt veel oefening.

Wil je echt een tribal met een betekenis, zoals een Maori, Samoa of Polynesische tattoo? Zoek dan een tatoeëerder die gespecialiseerd is in deze specifieke stijl! Dit geldt natuurlijk ook voor andere tattoo stijlen. Of het nu new school, realistische of een traditionele tattoo is; zoek een gespecialiseerde tatoeëerder. Laat dus niet zomaar een tatoeage zetten in de eerste de beste tattoo shop die je tegen komt. Denk eerst over je tatoeage na, zoek voldoende informatie op en ga daarna pas op zoek naar een tattoo artiest die aan jou wensen kan voldoen.