Hygiëne Wat is een GGD-vergunning voor tattoo shops?De risico's van een tattooHygiëne tijdens het tatoeëren
Tips vooraf Gezondheid en alergieënEten en drinkenGebruik van drank en drugsHuisregels van tattoo shopsKledingadvies voor het zetten van een tattooVerdovende zalf gebruiken
Jamal

Tatoeage laten zetten

Gepubliceerd op 1 juli 2014 · 6.593 keer bekeken

Een tattoo begint natuurlijk met een idee. Veel mensen denken dat dit tattoo idee helemaal uitgewerkt moet zijn voor ze de tattoo studio in lopen. Dat hoeft echter niet als je een waardige tattoo artiest uitkiest, want die kan jouw basisidee helemaal custom voor je uitwerken! Daarnaast kan hij rekening houden met technische eisen in het ontwerp, zodat de tattoo zo mooi mogelijk uitpakt. Zelf vind ik het fijn als klanten mij een beetje artistieke vrijheid geven. Daar komen vaak de mooiste tattoos uit voort.

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) mogen jongeren vanaf 12 jaar oud al met toestemming van ouders of verzorgers een tattoo nemen. Vanaf 16 jaar mag dit zonder toestemming. Hier zijn de meeste artiesten het niet mee eens. Bij ons in de studio geldt dat wij jongeren vanaf 16 jaar met toestemming tatoeëren en vanaf 18 jaar zonder.

Wanneer je een artiest gaat uitkiezen, doe dit dan door hun portfolio’s te bekijken. Ga nooit zomaar bij iemand in de stoel zitten, zonder gezien te hebben wat diegene kan! Veel mensen denken: “ik wil een kleine tattoo, dat kan elke tatoeëerder…”, maar niets is minder waar. Als iemand een grote tattoo niet goed doet, is er bij een kleine tattoo alleen
minder ruimte voor fouten.

Zoek je artiest niet alleen in de buurt. Een tattoo is tenslotte voor een leven lang! Wanneer je de juiste artiest hebt gevonden, kun je met hem/haar de plaatsing van je tattoo bespreken. Laat de plek niet afhangen van hoeveel pijn het
doet. De pijn ben je al snel weer vergeten zodra je de tattoo van je dromen hebt!

Wanneer alles is kortgesloten met je tattoo artiest maak je een afspraak. Waarschijnlijk moet je dan ook een aanbetaling doen en bij sommige artiesten wachten tot diegene tijd voor je heeft. Dit kan soms weken tot maanden duren. Neem dit voor lief, want er is een reden waarom diegene zo druk is!

Tip: zorg dat je op de dag(en) voor je afspraak extra goed gegeten en geslapen hebt! Dan kun je het hele proces veel beter aan. Drugs en alcohol zijn sterk af te raden; dit vergroot de kans op bloeden en zorgt ervoor dat de tattoo minder mooi wordt. Voor veel artiesten is dit een reden om je te weigeren.

Trek op de dag van je afspraak comfortabele kleding aan die vies mag worden. De artiest werkt met inkt en het kan gebeuren dat er spetters op je kleding komen die je er moeilijk tot niet uit krijgt. Plan ook geen andere afspraken in die nauw aansluiten op je tattoo afspraak. Een tattoo kan qua tijd gemakkelijk wat uitlopen.

Zodra het tatoeëren begint probeer ik het oncomfortabele gevoel volledig te accepteren en lekker ontspannen te blijven. Als je de pijn gaat tegenwerken en je intens gaat aanspannen, doet het alleen maar meer pijn! Hoe stiller je ligt, hoe gemakkelijker het is om jou te tatoeëren en hoe mooier jouw tattoo dus kan worden. Wanneer je tattoo klaar is, is de pijn ook weg. Het kan een beetje branderig aanvoelen, maar dat is het gevoel van je nieuwe aanwinst!

Dan zit het werk van de artiest er letterlijk op, maar een slechte verzorging kan er alsnog voor zorgen dat je tattoo niet optimaal geneest. Luister daarom goed naar de artiest wanneer hij uitleg geeft over de genezing. Wees niet bang om vragen te stellen als je iets niet begrijpt!

*Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in de Tattoo Planet Nr. 88. Meer informatie over de Tattoo Planet kun je vinden op: www.tattooplanet.nl