Hygiëne Wat is een GGD-vergunning voor tattoo shops?De risico's van een tattooHygiëne tijdens het tatoeëren
Tips vooraf Gezondheid en alergieënEten en drinkenGebruik van drank en drugsHuisregels van tattoo shopsKledingadvies voor het zetten van een tattooVerdovende zalf gebruiken
Liza Hamawy

Een tattoo laten zetten

Gepubliceerd op 1 juli 2014 · 31.005 keer bekeken

Hoi! Ik ben Liza van Dutch Tattoo Shop.

Als je een tattoo wilt nemen, raad ik je aan zoveel mogelijk informatie te verzamelen over het onderwerp dat jou aanspreekt. Ga in boekjes kijken, zoek bladen, ga naar een bibliotheek, zoek op internet en voornamelijk, ga met een goede tattoo artiest praten over wat jouw ideeën zijn. Misschien dat hij jou wel veel verder opweg kan helpen en dingen aandraagt waar je nog nooit bij had stil gestaan, of niet eens aan gedacht had.

Hoe vind ik een goede tattoo artiest?

Een goede tattoo artiest kun je herkennen door zijn portfolio te bekijken. Het is belangrijk dat als je een portfolio bekijkt, dat de foto’s je aanspreken, dat je ziet dat de kwalitiet van het werk goed is en dat het jouw stijl is. Je kunt natuurlijk ook langsgaan bij de shop, kijken of alles naar je zin is en of alles klikt. Zeker als je een groot project gaat beginnen, zoals een sleeve of een rugstuk, zul je uren met diegene doorbrengen, en het is dan wel belangrijk dat je op je gemak zit.

Hoe oud moet ik zijn voor een tattoo?

In Nederland mag je getatoeërd worden vanaf 12 jaar, als daar je vader of moeder bij is. Vanaf 16 jaar mag je volstaan met een briefje met een handtekening van je vader of moeder, en als je 18 bent mag je dat helemaal zelf beslissen. Ikzelf persoonlijk tatoeër niet onder de 16 jaar, en als je 16 bent wil ik dat je je vader of moeder meeneemt. Daarbij weiger ik ook weleens tattoos bij personen van 16. Een voetballogo op je onderarm als je 16 bent, of de naam je het eerste vriendje op de borst bij een meisje, zijn gewoon echt geen goede ideeën voor een eerste tattoo. Dus denk er goed over na.

Wanneer raad je een tattoo af?

Er zijn zeker omstandigheden waarbij ik afraad een tatoeage te nemen. Dat is wanneer je zwanger bent; bij een tattoo maak je een wond, en een wond kan altijd een infectie geven. Dat komt in je bloed en kan je kindje beschadigen. Dat risico moet je nooit nemen voor een tatoeage. Er zijn ook omstandigheden, zoals bij mensen die suikerziekte hebben, waarbij de tatoeage slechter geneest. De tattoo zal niet zo heel mooi genezen. Aan de andere kant heb ik ook een aantal klanten die wel suikerziekte hebben en geen enkel probleem met genezen hebben.

Doet het zetten van een tattoo pijn?

Een tatoeage doet altijd wel een beetje pijn om te laten zetten. Er gaan tenslotte toch naalden in je huid. Maar er zijn plekken die gewoon wat minder gevoelig zijn dan anderen. Bijvoorbeeld de bovenkant van je arm is heel erg goed te doen, ook zelfs na een aantal uren tatoeëren zul je daar niet al teveel pijn ervaren. Dat kan eigenlijk iedereen wel doorstaan. Aan de andere kant; de binnenkant van je bovenarm is bij iedereen heel zachte huid. Dat is niet zo lekker. Ook de ribben is niet echt een aanrader voor je eerste tattoo, omdat het gewoon een pijnlijke plek is. Aan de andere kant; pijn is een ervaring die voor mensen verschillend is. De één kan een plek heel goed handelen, uren lang, en een ander denkt na een half uur al “au au, dit doet echt zeer, dit had ik nooit moeten doen”.

Er is wat te doen aan de pijn. Je zou van tevoren paracetamol in kunnen nemen. Voor tijdens het tatoeëren bestaan er ook sprays die je op de tattoo kunt spuiten. Als je het echt niet meer houdt, kun je de laatste twintig minuten nog even rekken om het vol te houden. Maar over het algemeen moet je het ook echt verdragen.

Wat kost een tattoo?

Een tattoo laten zetten kost altijd geld. Je moet het zien als een investering in je lichaam. Het is net als een mooie ketting kopen. Je hebt kettingen van honderd euro en van duizend euro. Dat is met een tattoo net zo. Als jij een hele kleine tattoo neemt, zal die nooit zo veel kosten als dat je je hele arm laat doen. Ook een ontwerp is daarbij heel belangrijk. Als jij een ontwerp hebt met heel veel details, heel veel kleine prigel dingetjes, kleuren erin, helemaal wild, helemaal losgegaan, zal dat de tatoeerder veel meer tijd kosten dan dat je een vrij simpel ontwerp hebt met, ik noem maar wat, drie grote bloemen. Daar moet je gewoon altijd bij stilstaan. Je kunt niet een hele arm laten tatoeëren en denken “ik heb en budget van € 1000,-“. Dat gaat gewoon niet lukken. Wees daar reëel in. En ook, welke tattoo artiest kies je. Er zijn tattoo artiesten die vragen € 100,- euro per uur en er zijn artiesten die vragen € 300,- per uur. Tattoo artiesten zijn kunstenaars, een Rembrand is ook duurder als een schilderij van de IKEA. Dat zijn dingen waar je allemaal rekening mee moet houden.