Hygiëne Wat is een GGD-vergunning voor tattoo shops?De risico's van een tattooHygiëne tijdens het tatoeëren
Tips vooraf Gezondheid en alergieënEten en drinkenGebruik van drank en drugsHuisregels van tattoo shopsKledingadvies voor het zetten van een tattooVerdovende zalf gebruiken
Sylvia Schraven

Een tattoo ontwerpen met de artiest

Gepubliceerd op 4 september 2015 · 8.284 keer bekeken

Tegenwoordig is het hebben van tattoos heel populair, en dit gaat vaak ten koste van de originaliteit van de ontwerpen. Hele volksstammen lopen met sterretjes, veertjes en infinity-tekens.

Maar door de grote populariteit worden er ook steeds meer stijlen aan het tattoospectrum toegevoegd. Bijna alles is tegenwoordig mogelijk en ook de verschillende stijlen krijgen steeds meer aanhang. Er zijn zelfs tattooverzamelaars die verre reizen maken om door hun favoriete artiesten te worden getatoeëerd.

Voor het tatoeëren zijn dan ook verschillende ontwerpmethodes:

  • Uiteraard kan je een bestaand ontwerp uitkiezen (uit een boek bijvoorbeeld) en deze laten zetten.
  • Wat ook veel gebeurt, is dat een bestaand ontwerp wordt gekozen, en dat deze dan nog door de betreffende artiest wordt aangepast naar de wensen van de klant.
  • Verder kan er ook uit verschillende onderwerpen een totaalontwerp gemaakt worden.
  • Als laatste kan er ook een totaal origineel ontwerp worden gemaakt. Dit kan door jezelf of een vriend(in), je oma, buurvrouw, neef, tante etc. etc. Maar uiteraard kan dat ook door jouw artiest!

Voor het gemak (en omdat dit stukje er niet over gaat) slaan we het eerste puntje over.

 

Bestaande tattoo laten aanpassen

Stel, je ziet een prachtig plaatje en je wilt hiervan een tattoo. Maar omdat deze tattoo toch net niet is wat je wilt, of je wilt een tattoo die nog niemand anders heeft, wil je hem nét even anders dan op het plaatje.

Voortraject:

Zoek uiteraard eerst een artiest uit waarbij jij je prettig voelt en wiens werk jou het meest aanspreekt. Zie ook ons stukje “Het kiezen van een tattoo shop”.

Heb jij de juiste klik met jouw toekomstige tattoo kunstenaar, kom dan langs zijn of haar shop. Kijk even op de website van de shop welke tijden daarbij staan en of er vrije inloop is. Je kunt ze ook even bellen.

Het makkelijkste is om het plaatje van de tattoo mee te nemen naar de shop en alvast  goed in je hoofd te hebben wat je precies wilt dat er aangepast wordt. Tenzij je de artiest daarin wat vrijheid wil geven, is dit natuurlijk wel erg belangrijk.

Vaak zal de artiest (afhankelijk van de werkwijze van de verschillende shops) een schets gaan maken. Hij zal dan ook veel dingen gaan vragen, zoals op welke plek je de tattoo zou willen, hoe groot je de tattoo wilt, wat de aanpassingen zijn, of je de tattoo in kleur of niet wilt, en soms ter inleving welke betekenis de tattoo voor jou heeft. Deze vragen helpen de artiest om een beter idee te krijgen wat je wilt met het ontwerp.

Hierna vraagt de artiest vaak een aanbetaling (afhankelijk van de artiest wordt dit wel of niet verrekend met de totaalprijs van de tattoo) voordat hij gaat tekenen. Een artiest moet ook gewoon zijn huur betalen en het licht laten branden, dus dit is noodzakelijk. Helaas komt het ook vaak voor dat mensen na het maken van de schets niet meer terugkomen en dan heeft de artiest dus voor niks al de tijd in het ontwerp gestoken. Houdt dan ook rekening met deze aanbetaling en neem voldoende geld mee naar de shop.

Natraject:

Zodra de schets van het ontwerp klaar is, zal de artiest met jou contact opnemen. Hij of zij zal dan ook naar jouw telefoonnummer of mailadres vragen, zodat hij je kan bereiken. Als je bericht hebt gekregen dat het ontwerp klaar is, ga dan even langs de shop om het te bekijken. Vraag niet om een foto of mailtje van het ontwerp. Tenzij jouw artiest anders met jou heeft afgesproken, zal dit in de regel niet gauw gebeuren. Dit omdat de artiest zijn ontwerp en de daarin gestoken tijd wil beschermen.

Mocht je tevreden zijn met het ontwerp, dan kan je direct een afspraak inplannen voor het zetten. Mocht je nog enkele puntjes anders willen, dan kan je dit bij de artiest aangeven. Hij zal de aanpassingen voor je doen en als je geheel tevreden bent kan je jouw afspraak inplannen.

 

Een ontwerp uit verschillende onderwerpen

Stel, je wilt een mooi ontwerp laten maken met daarin enkele door jou uitgekozen onderwerpen. Dit maakt het geheel natuurlijk heel persoonlijk en heel origineel.

Uiteraard werkt het in grote lijnen hetzelfde als in het stukje hiervoor (voortraject).

Neem in dit geval zoveel mogelijk voorbeelden en plaatjes mee die in de tattoo kunnen worden gebruikt. Meerdere plaatjes over hetzelfde onderwerp is altijd beter. Je wilt bijvoorbeeld een klokje in het ontwerp, neem dan zoveel mogelijk verschillende plaatjes of foto’s van klokjes mee. Op deze manier kan de artiest een betere keuze maken tussen wat mooi staat in het gehele ontwerp.

Denk ook voor je naar de shop gaat de grote lijnen van het ontwerp uit. Schrijf het desnoods op een blaadje zodat je goed voorbereid bij de shop aankomt. Bedenk alvast waar je bepaalde elementen precies zou willen hebben in het ontwerp, welke stijl de tattoo mag hebben en welke andere details er in terug moeten komen.

Zodra je in de shop bent (bel voor de netheid even de shop op, zodat ze weten dat je langskomt en hiermee rekening kunnen houden), bespreek je dan alles in detail met de artiest. Geef hem of haar zoveel mogelijk informatie, want dit scheelt in een later stadium veel wijzigingen en onnodig terugkomen. Hoe duidelijker je bent, hoe mooier jouw ontwerp uiteindelijk wordt.

Na het doen van een aanbetaling zal de artiest met jouw ontwerp aan de slag gaan. Het natraject (Zie het stukje hierboven ) verschilt verder weinig tot niets.

 

Een geheel eigen ontwerp, zelfgemaakt

Stel, je hebt een fantastisch mooie tekening van jezelf, een vriend(in), oma, buurvrouw of tante en je wilt deze als tattoo laten zetten. Neem dan een goede kopie, of liever nog de originele tekening mee naar de shop.

Uiteraard werkt het in grote lijnen hetzelfde als in het voortraject zoals hiervoor beschreven.

Denk voordat je naar de shop gaat uiteraard wel goed na over op welke plaats op jouw lichaam je de tattoo wilt, en in welke grootte. Wil je de tattoo in kleur of juist niet?

Bespreek vervolgens de tekening met de artiest. Hou er wel rekening mee dat de artiest kan adviseren om de grootte van het ontwerp aan te passen. Vaak wordt een tattoo die bijvoorbeeld te klein of te “priegelig” gezet is na verloop van tijd onduidelijk of zelfs lelijk. Hij of zij adviseert dit dus niet voor niks. Ook kan hij of zij jou het advies geven de tattoo op een ander deel van jouw lichaam te zetten. Dit omdat hij of zij verwacht dat het op deze plek beter tot zijn recht komt. Uiteraard blijft het slechts een advies, maar bedenk wel dat hij/zij hierop veel meer kijk heeft omdat hij/zij dit werk dagelijks doet en daardoor veel ervaring heeft opgebouwd. Hoe beter je het advies van de artiest volgt, hoe mooier jouw tattoo uiteindelijk wordt.

Soms adviseert de artiest zelfs om de tekening zelf nog wat mooier uit te werken. Het is uiteraard aan jezelf of je dit wilt, het blijft een advies. Maar vaak wordt de uiteindelijke tattoo er zeker een stuk mooier van!

Na het doen van een aanbetaling zal de artiest met jouw ontwerp aan de slag gaan. Het natraject zoals  hierboven beschreven verschilt  verderweinig tot niets.

 

Een ontwerp van de artiest zelf

Dit is een wat lastiger stukje, omdat elke artiest hierin zelf zijn/haar eigen werkwijze heeft.

Voor de artiest zelf is dit vaak wel het leukste werk. Hij/zij kan in dit ontwerp geheel zijn eigen stijl gebruiken en het spreekt voor zich dat deze stijl, die hem/haar goed ligt, ook automatisch een fantastisch tattoo-ontwerp oplevert. Ook zijn deze ontwerpen origineel. De artiest zal niet snel geneigd zijn hetzelfde ontwerp voor een tweede keer te zetten. Je hebt dan dus een kunstwerk dat niemand anders heeft.

Vaak kiezen mensen voor deze optie omdat het werk dat zij van de artiest kennen hen erg aanspreekt of omdat zij een liefhebber zijn van de stijl waarin de artiest werkt. Uiteraard vergt dit vanaf de kant van de klant wel wat voorwerk. Internet is hiervoor tegenwoordig een erg handig medium. Hierop kan je vele voorbeelden vinden van verschillende ontwerpen. Vaak staat hierbij ook de naam van de artiest.

Mocht je een artiest vinden die in het buitenland werkzaam is, dan kan je uiteraard de (soms verre) reis naar zijn/haar shop maken. Vaak kan je via internet of telefoon wel het hele traject doorlopen, maar dit zal je in overleg met de betreffende shop en/of artiest moeten doen.

Soms kan je wat meer mazzel hebben. Sommige buitenlandse artiesten reizen naar verschillende plaatsen in de wereld (ook in Nederland) om deel te nemen aan tattoo conventies. Hier tatoeëren zij vaak gewoon klanten die hen hebben benaderd. In dit geval kan het vaak vele kilometers reizen schelen om een tattoo van jouw favoriete artiest te bemachtigen. Vraag dan ook in het contact met de artiest of shop of er tattoo conventies zullen worden bezocht, en of jij hiervoor eventueel een afspraak kan maken.

Voor wat betreft het ontwerpen zelf: de ene artiest zet ontwerpen van zichzelf op de website of op de facebookpagina van de shop. Hierop kan je dan reageren als het ontwerp jou aanspreekt. Andere artiesten hebben hun ontwerpen in de shop hangen of liggen. Je kan daar dan kijken of er iets moois voor je tussen zit.

Weer andere artiesten tekenen op verzoek van de klant. Dit werkt verder eigenlijk in grote lijnen hetzelfde als een ontwerp laten maken uit verschillende onderwerpen.

Kijk dus voor verdere informatie voor zo’n ontwerp op de site of bel voor informatie de shop even op. Hier zal je dan precies worden uitgelegd hoe de betreffende artiest werkt en wat er van jou verwacht wordt in dit traject.

Mocht je door de artiest zelf een ontwerp willen laten maken die specifiek naar jouw idee wordt uitgewerkt, ga dan langs de shop en bespreek dit met de betreffende artiest. Geef hierbij aan met welk verhaal en/of betekenis de artiest rekening moet houden in het ontwerp. Hiervoor geldt ook weer: hoe preciezer en uitgebreider de informatie is die jij aan de artiest geeft, hoe beter hij met het ontwerp aan de slag kan.