Hygiëne Wat is een GGD-vergunning voor tattoo shops?De risico's van een tattooHygiëne tijdens het tatoeëren
Tips vooraf Gezondheid en alergieënEten en drinkenGebruik van drank en drugsHuisregels van tattoo shopsKledingadvies voor het zetten van een tattooVerdovende zalf gebruiken

Het kiezen van een tattoo shop

Gepubliceerd op 1 juli 2014 · 8.319 keer bekeken

Wanneer je een tatoeage wilt laten zetten, is het belangrijk goed na te denken over bij welke tattoo shop je dit laat doen. Niet alle tattoo shops zijn namelijk hetzelfde en er zijn wel degelijk kwaliteitsverschillen tussen de verschillende shops. Bij deze keuze moet je ook kijken naar de kwaliteiten van de individuele artiesten. Zo hoeft een geweldige maori artiest nog geen portret tattoo te kunnen zetten.

Voordat je een tattoo artiest kiest

Voordat je een tattoo artiest kiest raden we je aan hun portfolio – en dat van andere artiesten – te bekijken. Foto’s geven vaak snel een indruk van de kwaliteit die je kunt verwachten en het soort werk dat de artiest zet. Zorg dat de foto’s die je bekijkt actueel zijn. Ook de tatoeages van vrienden vormen vaak een goede indicatie van wat je kunt verwachten van hun tattoo shop. We raden je aan om na het bekijken van het portfolio van de artiest gewoon eens langs de tattoo shop(s) te gaan. Zo krijg je een idee van de sfeer en het personeel dat er rondloopt. Wanneer je enkele uren in de stoel ligt, is het wel zo fijn dat jij je op jouw gemak voelt. Je zult waarschijnlijk nog vaak terugdenken aan jouw tattoo sessie en je wilt natuurlijk geen negatieve ervaring koppelen aan jouw tatoeage.

Ook is het belangrijk dat een tattoo shop hygiënisch te werk gaat. Hiervoor heeft de overheid de “GGD vergunning” in het leven geroepen.Deze vergunning wordt na een hygiënecontrole in de tattoo studio verstrekt voor een periode van drie jaar. Hoewel de GGD tegenwoordig onaangekondigde controles uitvoert, kan het zijn dat een tattoo shop niet altijd de regels naleeft. Je zult zelf dus ook goed moeten opletten wanneer je in de stoel plaatsneemt. Kijk bijvoorbeeld of de tattoo artiest een steriele naald gebruikt en of de werkomgeving schoon is. De GGD vergunning zegt daarnaast niets over de kwaliteit van de tattoo.

Prijzen en wachttijden

Tatoeages zijn een stukje kunst. Afhankelijk van de kwaliteit van de tattoo en de ervaring van de artiest kan de prijs verschillen. Zo zijn er artiesten die voor 50 euro per uur tatoeëren, maar er zijn ook artiesten die meer dan 125 euro per uur rekenen. Hoewel een hoog uurtarief niet per definitie mooie tatoeages betekent, geeft het wel een indicatie van wat je kunt verwachten. Veel tattoo shops werken echter zonder uurtarief en zullen op basis van jouw ontwerp een prijsindicatie geven. De prijs van jouw tattoo wordt beïnvloed door de grootte en de hoeveelheid details ervan. Hoe meer tijd een artiest eraan kwijt is, hoe duurder de tattoo zal worden. Het is ongebruikelijk af te dingen op de prijs van een tattoo. Dit wordt over het algemeen als niet-respectvol richting de artiest beschouwd.

Bij sommige shops kan er een wachttijd zijn. Dit kan oplopen tot enkele maanden. Hoewel een wachttijd vaak een goed teken is, dien je in deze gevallen bijtijds een afspraak te maken.


Tattoo shops op Snizoo

Op www.snizoo.nl kun je reviews lezen over alle GGD goedgekeurde tattoo shops in Nederland. De foto's en ervaringen van eerdere klanten kunnen je helpen bij je zoektocht naar de juiste studio. Ook kunnen tattoo shops reageren op deze reviews. Op die manier krijg je altijd beide kanten van de ervaring te lezen. Naast de reviews vind je er per shop hun portfolio, foto’s van de studio, foto’s van de artiesten, extra informatie zoals hun specialiteiten  en hun contactgegevens. Ook hebben circa 30 artiesten zich ingezet om informatieve artikelen op de website te publiceren en je te helpen bij jouw tattoo keuze. 

*Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in de Tattoo Planet Nr. 89. Meer informatie over de Tattoo Planet  kun je vinden op: www.tattooplanet.nl