Hygiëne Wat is een GGD-vergunning voor tattoo shops?De risico's van een tattooHygiëne tijdens het tatoeëren
Tips vooraf Gezondheid en alergieënEten en drinkenGebruik van drank en drugsHuisregels van tattoo shopsKledingadvies voor het zetten van een tattooVerdovende zalf gebruiken
Sylvia Schraven

Huisregels van tattoo shops

Gepubliceerd op 27 januari 2014 · 8.319 keer bekeken

Als je een tatoeage wilt laten zetten, vooral als het de eerste is, kan het bezoek aan een shop erg spannend en nieuw zijn. Maar een tattoo shop is net als andere winkels en kantoren ook gewoon een werkplek, dus de meeste shops hebben wel wat regeltjes en richtlijnen waaraan de klanten zich dienen te houden. Op die manier voelt iedereen zich op zijn gemak in de shop en kunnen de artiesten het beste werken. Uiteindelijk komt dit de kwaliteit van jouw tatoeage alleen maar ten goede, dus het is zeker de moeite waard om je even te verdiepen in de gang van zaken in de tattoo shops.

Voor je de keuze maakt bij welke shop je jouw tattoo laat zetten, is het dan ook zeker aan te raden om eerst even te kijken bij de shops die jij op het oog hebt. Let dan vooral op de volgende punten:

 • Voel ik mij hier op mijn gemak?
 • Bevallen de voorbeelden van het werk van de artiest mij?
 • Word ik netjes behandeld?
 • Mag ik alles vragen en krijg ik duidelijke antwoorden?
 • Voel ik mij goed bij de artiest die mij gaat tatoeëren?

Je kunt gewoon bij een shop binnenlopen en aangeven dat je even wilt rondkijken om je te helpen bij het maken van jouw keuze. Uiteraard kun je niet zomaar overal doorheen gaan lopen, maar een goede shop zal meer dan bereid zijn om jou even te laten zien hoe alles werkt. Dus, luister altijd naar het personeel en ga niet zomaar zonder te vragen ergens naar binnen of ergens aanzitten. Het blijft een steriele omgeving voor de veiligheid van de klanten EN het personeel.

Hoe benader ik het beste een shop?

Met respect! Iedereen is welkom in de shop, maar er zijn wat punten waarop je je als klant iets minder geliefd zal maken. En dat is toch uiteraard niet de bedoeling…

Het beste dat je kunt doen als je langs een shop gaat, is je huiswerk doen. Dit houdt vooral het volgende in:

 • Wees duidelijk. Weet wat je wilt. Bedenk je dat de artiest moet kunnen begrijpen wat jij wilt en daarbij niet in je hoofd kan kijken.
 • Luister altijd naar het advies van de artiest. Hij of zij wil jou graag een zo mooi mogelijk resultaat geven, maar soms heb jij iets in je hoofd dat gewoon niet mooi gaat worden. Ook kan de artiest aangeven dat de tatoeage misschien mooier zou staan op een andere plek op het lichaam dan jij in gedachte hebt. Bedenk je dat de artiest dit werk al lang doet en veel ervaring heeft. Het advies is dan ook echt bedoeld om jouw tatoeage te verbeteren.
 • Ga niet afdingen op de prijs. Dit is onbeleefd. Je gaat ook niet bij de supermarkt klagen dat de melk te duur is, dus doe dit ook niet bij een tatoeage shop.

Wat kan wel en niet in een shop?

Nogmaals; het meeste is vrij logisch. Helaas zijn de klanten die naar de shop komen soms nog steeds van mening dat alles maar mag en kan in een tattoo shop. Bedenk je dat het ook gewoon een werkplek is. Wat je op jouw werk niet kunt maken, geldt ook voor de shop.

Hier nog wat kleine punten waarop je kunt letten:

 • Breng geen alcohol en/of drugs mee naar de shop. Zorg dat je nuchter bent als je een tatoeage laat zetten. Onder invloed zal er meer wondvocht meekomen bij het tatoeëren en dit maakt het werk voor de artiest erg lastig. Ook kan je onder invloed overlast veroorzaken voor de andere klanten.
 • Neem geen dieren mee naar de shop. Dit is uiteraard vanwege hygiëne.
 • Neem, afhankelijk van de plek van de tattoo, een douch en zorg dat je fris ruikt. Dit is gewoon netjes naar de artiest toe die vlakbij jouw lichaam komt om te tatoeëren.
 • Je mag altijd zelf wat te drinken en te eten meenemen. Dit is zelfs goed en kan je helpen tijdens het zetten van de tattoo. Uiteraard staat het je wel netjes om je troep achter je op te ruimen.
 • Neem het liefst geen kinderen mee naar de shop. Een tatoeage shop is een werkomgeving en kinderen vinden het vaak moeilijk om langere tijd stil te zijn en stil te zitten. Voorkom ergernissen, ook naar de andere klanten toe, en regel een oppas.
 • Neem je geld cash mee. De meeste shops hebben geen pinautomaat. Mocht je twijfelen, vraag dan bij het maken van je afspraak al of je kunt pinnen. Op die manier kom je op de dag van de afspraak niet voor verrassingen te staan.
 • Natuurlijk mag je mensen meenemen, maar je hele familie en kennissenkring meenemen is ook weer overdreven. De meeste shops hebben regels over hoeveel personen er mee mogen naar de tatoeagestoel. In de meeste gevallen is dit 1 persoon, maximaal 2. Dit omdat het anders te druk wordt in de shop en voor de andere klanten. Uiteraard komt het de concentratie van de artiest ook niet ten goede. Spreek ook met je bezoekers af dat zij zich netjes en rustig gedragen. Een gast mag nooit een stoorfactor zijn in de shop.
 • Ben je onverhoopt verhinderd voor je afspraak? Laat dit dan uiterlijk 24 uur van tevoren weten aan de shop. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je aanbetaling vervalt.