Hygiëne Wat is een GGD-vergunning voor tattoo shops?De risico's van een tattooHygiëne tijdens het tatoeëren
Tips vooraf Gezondheid en alergieënEten en drinkenGebruik van drank en drugsHuisregels van tattoo shopsKledingadvies voor het zetten van een tattooVerdovende zalf gebruiken
Liza Hamawy

Onervaren thuis tatoeëren

Gepubliceerd op 27 januari 2014 · 8.520 keer bekeken

Hoi! Ik ben Liza van Dutch Tattoo Shop.

De reden dat mensen vaak thuis tatoeëren, is omdat ze dat als een soort van hobby gaan uitoefenen. Iedereen kent programma’s als LA Ink of Miami Ink, en ik denk dat als mensen dat zien, dat ze denken: “Dat kan ik ook, dat kan nooit zo moeilijk zijn”. Ze kopen een apparaat, gaan oefenen op vrienden, ze denken: “Waarom zou ik € 100, - per uur betalen, als ik zoiets zelf kan?!” Ga niet op jezelf beginnen, of op je vriendinnetje, of op je vrienden. Je eerste tattoos zijn meestal niet de mooiste kunstwerken. Als je daar een jaar later op terugkijkt, terwijl je echt serieus met tatoeëren aan de slag bent, zul je daar niet trots op zijn. En die tattoo op je beste vriend, zit elke dag in je gezicht. Probeer het eerst op varkenshuid.

Zitten er risico’s aan een tattoo van een thuistatoeëerder?

Er zitten zeker risico’s aan om het door een vriend te laten doen, of zomaar bij iemand thuis. Met een tattoo maak je natuurlijk gewoon een wond. Je prikt naalden in iemand, er komt bloed aan te pas en je weet: bloed, infecties of ziektes, alles is overdraagbaar. Het is heel belangrijk dat als je het bij iemand thuis doet, dat je checkt of diegene steriele naalden gebruikt, of diegene alles hygiënisch doet en dat de omgeving waarin je getatoeëerd word schoon is. Dat niet de hond en de papegaai ernaast zitten of dat er een asbak naast je inkt cupje staat. Dat soort dingen wil je echt niet als je getatoeëerd wordt. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat je tattoo mooi is en dat je huid niet beschadigd raakt. Met een tattoo kun je echt een lelijk litteken maken.

Check iemand zijn portfolio, iemand die echt serieus bezig is met tatoeëren, die daarmee wil oefenen en op jou wilt oefenen. Vraag naar zijn foto’s, vraag naar werk dat hij heeft gemaakt, vraag aan vrienden en vraag wat zij ervan vinden en ga niet zomaar bij iemand die zegt: “Ik kan ook wel een tattoo voor je zetten en het kost je niets.” Doe dat niet. Check het eerst net zoals je bij een tattoo shop zou doen.

Je mag niet zomaar thuis aan de slag als tatoeëerder. Je moet eerst een vergunning aanvragen bij de GGD. Ze komen dan bij jou thuis kijken of alles goed ingericht is om hygiënisch te werk te gaan. Je kunt kijken of iemand een vergunning heeft, door te kijken op www.veiligtatoeeren.nl.

Kan ik een tattoo laten opknappen?

Als ik een tattoo moet opknappen die thuis is gezet of bij iemand die geen ervaren tattoo artiest is, dan ben ik daar vaak twee keer zo lang mee bezig. Die tattoo is om te beginnen misschien wel heel goedkoop geweest, of heeft zelfs niets gekost, maar op het moment dat je die door een professional moet laten opknappen, is deze vaak dubbel zolang bezig. Als je een tattoo gewoon in één keer goed zet, investeer je daarmee in een stukje kunst in je lichaam.